Šta sve treba da vidite u čudesnoj Bavarskoj? (FOTO)
Konigze/Foto: Sergiu Bacioiu/ Flickr.com

Najpoznatija po festivalu piva

Šta sve treba da vidite u čudesnoj Bavarskoj? (FOTO)

Bavarska je među turistima najpoznatija po festivalu piva, ali nije jedino što ima da ponudi.

Pročitajte šta sve možete raditi u Bavarskoj osim posjete Oktoberfestu:

 

Prošetajte baštama i parkovima

 
Bajrojt Ermitaž
 
 
Njemačka ima dugu botaničku tradiciju. Vrtovi kralja Ludviga, Spa Park, Bajrojt Ermitaž samo su neka od mjesta na kojima možete uživati u miru i zelenilu.

 

Provozajte se Romantičnim putem

 

Foto: Alex Berger/ Flickr.com 
 

Oko 400 km duga saobraćajnica, pruža jednu od najljepših vožnji na svijetu. Napravljena je na ruševinama starog rimskog puta i prolazi kroz brojne bavarske istorijske gradove poput Agsburga, Vurcburga i Nordlingena. Najbolja stvar dolazi na kraju, jer vodi do magičnog Nojšvanštajn dvorca.

 

Popnite se na Cugšpice

 

Foto: Hannes Mauerer/ Flickr.com 
 

Ako ste planinar, pokušajte da osvojite najviši vrh u Njemačkoj, ali ako niste u formi, ukcajte se na žičaru. S ovog vrha moći ćete da vidite čak četiri zemlje – Austriju, Švajcarsku, Italiju i Njemačku. U blizini je i poznato skijalište Garmiš – Partenkirhen, pa ako ste ljubitelj zimskih radosti, spojite ugodno s korisnim.

 

Rijeke i jezera

 
Ibze
 
Prelijepe planine kojih je Bavarska puna često skrivaju podjednako lijepe rijeke i jezera u kojima možete voziti čamac, kajak ili jednostavno zaplivati. Posebno su lijepa Ibze i Konigze, ali ni ostala vas neće razočarati.

 

Dvorci Bavarske

 

Foto: Luis Miguel Justino/ Flickr 
 

Bavarski kralj Ludvig II ostavio je snažan pečat na izgled ove pokrajine. Burghauzen, Nimfenburg, Vurcburg i već pomenuti Nojđvanštajn su dvorci koji će i najveća gunđala ostaviti bez teksta.

 

Minhen

 

Foto: digital cat/ Flickr.com 
 

Glavni grad Bavarske jedan je od najljepših gradova Evrope. Smješten u blizini Alpa i ima mnogo toga da ponudi – od klasične arhitekture, svjetski važnih muzeja, pa sve do sjajnih barova i restorana.

Izvor: B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.