Znaci koji ukazuju na nedostatak gvožđa
Ilustracija

Jedan od najbitnijih minerala

Znaci koji ukazuju na nedostatak gvožđa

Neprestano ste pospani? Možda imate manjak ovog minerala.

GVOŽĐE 

Jedan od najbitnijih minerala je gvožđe i ono je od suštinske važnosti za energiju, jer je to kamen temeljac za crvena krvna zrnca koja transportuju kiseonik po tijelu - što objašnjava zašto osjećate konstantan umor. 

SIMPTOMI NEDOSTATKA GVOŽĐA 

Bledunjavost je još jedan znak da imate manjak gvožđa, zatim osjećaj da gubite dah, tačnije da vam je kratak i da vam srce “bije”. 

Ali postoji još mnogo načina koji pokazuju da vas tijelo upozorava da imate manjak gvožđa. 

Ostali simptomi su glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, gubitak kose, hladne ruke ili noge, mučite se tokom gutanja, osećate svrab, poremećen vam je san, nedostatak apetita, bol u stomaku, rana ili neuobičajeno gladak jezik... 

STRASTVENI VJEŽBAČI IMAJU VEĆI RIZIK OD NEDOSTATKA OVOG MINERALA 

Istraživanja su pokazala da su u rizičnoj grupi - zaluđenici za teretanom i vježbanjem.

Studija otkriva da jedna od tri ispitane žene, koje su sportistkinje, imaju smanjeno gvožđe, pa su najčešće bolesti kod njih klinička anemija. 

“Ova studija je fokusirana na vrhunske sportiste, a istraživanjem smo došli do zaključka da na hroničan nedostatak gvožđa utiče prevelika želja za vježbanjem”, rekla je za Dejli Mejl nutricionista Keri Rukton, a dodaje da nedostatak gvožđa ograničava transport kiseonika u tijelo i može da utiče na mentalno i fizičko stanje. 

“Tijelo mora dobro da se hrani kada se vježba, jer ćete jedino tako moći bezbjedno da obavljate sve aktivnosti. Mnogi me pitaju šta treba da se jede kada se trenira i svima kažem da je najbitnije u ishranu dodati mesne proizvode, koji u sebi imaju gvožđe koje je potrebno za energiju”, dodala je Zana. 

CRVENO MESO - JEDAN OD NAJVEĆIH IZVORA GVOŽĐA 

Crveno meso je jedan od naših najbogatijih i najkorisnijih izvora gvožđa, odrezak će obezbijediti tri puta više gvožđa nego piletina ili 250 odsto više od brokolija. 

“Gvožđe je od suštinske važnosti za energiju. Jedan od najlakših načina da se pojača izdržljivost je da se poveća unos crvenog mesa i to 70 grama dnevno. Žene u prosjeku jedu samo 56 grama crvenog mesa dnevno”, rekao je doktor Ruhton. 

izvor: Men's Health

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.