NATO: Rusija da prestane sa vazdušnim udarima
Logo NATO

Opasno i neodgovorno ponašanje

NATO: Rusija da prestane sa vazdušnim udarima

Savjet NATO je danas zatražio od Rusije da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji i da hitno zaustavi ulijetanje ruskih aviona u turski vazdušni prostor, uz konstataciju da se radi o opasnom i neodgovornom ponašanju.

Ambasadori zemalja članica NATO, koji su na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga danas u Briselu održali vanredni sastanak, zatražili su da rusko ratno vazduhoplovstvo obustavi bombardovanje sirijskih gradova Homs, Hama i Idlib u kojima su, kako se navodi u saopštenju, stradali civili i pripadnici sirijske opozicije, a ne teroristi iz takozvane Islamske države.

"Pozivamo Rusiju da odmah obustavi te napade i da se usredsredi na borbu protiv ID i pronalaženje rješenja za konflikt kroz mirnu tranziciju", saopštio je Savjet NATO.

Ambasadori su upozorili da nedavni incidenti u turskom vazdušnom prostoru podigli tenzije na "novi, još opasniji nivo" i zatražili da se upadi turskih borbenih aviona u Tursku hitno zaustave.

Oni su kazali da su ruski avioni tipa Suhoj proteklih dana u dva navrata ušli u turski vazdušni prostor, ne obazirući se na jasna, pravovremena i ponovljena upozorenja i da su taj prostor napustili tek kada su ih presreli turski lovci.

Savjet Sjevernoatlantskog pakta je podsjetio Rusiju da je vazdušni prostor Turske istovremeno vazdušni prostor NATO i ocijenio da je takvo ponašanje Moskve "ekstremno opasno i neodgovorno".

Rusko Ministarstvo odbrane u saopštenju je navelo da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor.

"Taj incident se dogodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavere", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.