Kofein utiče na količinu testosterona kod muškaraca
Ilustracija

Istraživanje

Kofein utiče na količinu testosterona kod muškaraca

Odrasli muškarci bi mogli imati manju količinu testosterona, ako je njihova majka tokom trudnoće konzumirala velike količine kafe.

Istraživanje dr Kim Harley prvo je u nizu onih čiji rezultati povezuju negativan uticaj kofeina na reproduktivnu sposobnost muškarca. Istraživanje se odnosilo već na pretporođajno razdoblje. Kofein je poznat po svom nepovoljnom djelovanju na posteljicu u materici i razvoj fetusa. Eksperimenti na životinjama su pokazali da kofein snažno utiče na metabolizam, što se odražava i na razvoj testisa. Ipak, nije jasno je li riječ o uticaju kofeina u cjelini, ili uticaju samo jednog od sastojaka koji se u njemu nalaze.

Kako pijenje kafe tokom trudnoće utiče na muške potomke?

Najaktuelnija danska istraživanja prilično precizno analizirju majke koje su konzumirale velike količine kofeina, te one koje ga nisu, odnosno jesu umjereno (do tri šoljice na dan). A rezultat? Odrasli sinovi iz prve grupe imali su gotovo 10% niži nivo testosterona nego oni iz druge grupe. Prevelika je količina takođe imala uticaj na manju količinu hormona inhibin B u tijelu te manji volumen prostora za produkciju spermatozoida. Statistički gledano te uzročno posljedične veze naime nisu 100 posto potvrđene, iako postoji mogućnost da uticaj nije nezanemariv.

Kod odraslih kofein povećava količinu testosterona

Bitan je podatak da su istraživači koji su tražili povezanost uticaja kofeina na nivo testosterona kod odraslih utvrdili suprotno. Dakle, "više kofeina, više testosterona". Što navodi na činjenicu da različiti unosi u tijelo u različitim životnim razdobljima imaju drugačiji - i ne isključivo loš utjecaj.

Broj učesnika u istraživanju nije bio veliki – 343 muškarca i njihove majke kao žene koje su konzumirale veliku količinu kofeina i bile trudne između 1984. i 1987. godine. Trudnice su same izvještavale o konzumiranim količinama, a samo istraživanje predstavlja tek prvu klicu u otkrivanju detaljnijeg uticaja kofeina na razvoj fetusa.

Žena sam ja

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.