Ruskim udarima prethodile višemjesečne pripreme
foto: Beta

Novih 9 meta pogođeno

Ruskim udarima prethodile višemjesečne pripreme

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Moalem izjavio je danas da su vazdušnim udarima Rusije i njenim novim vojnim koracima u Siriji prethodile višemjesečne pripreme.

Moalem je bejrutskoj televiziju A-Majadin rekao da Rusija blisko sarađuje sa sirijskom vojskom po pitanju svojih vazdušnih udara, prenijela je agencija AP.

Rusija je u prošlu srijedu pokrenula vazdušne udare protiv položaja Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, ali se čini da su u nekoliko navrata pogođeni položaji pobunjenika koje podržava Zapad, navodi američka agencija.

Napadi koje izvodi Rusija su većinom fokusirani na sjeverozapadne i centralne sirijske provincije, dobro povezane sa uporištem predsjednika Sirije Bašara Asada u Damasku, kao i na sirijsku obalu Sredozemnog mora.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski vojni avioni u protekla 24 sata obavili 25 naleta u Siriji i pogodili devet meta Islamske države, prenosi Tanjug.

Borbeni avioni Suhoj Su-34 i Su-24M učestvovali su u napadima u poslednja 24 sata, pri čemu su pogođene tri mete IS u provinciji Homs, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Ruske vojne operacije u Siriji imaju za cilj podršku sirijskoj vojsci i uništavanje terorista i ekstremista, rekao je novinarima u Moskvi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Cilj naših operacija je pružanje podrške sirijskoj vojsci u njenoj borbi protiv terorista i radikalnih organizacija i sila", kazao je Peskov.