Iran mora izmijeniti svoj neprihvatljiv stav prema Izraelu
Angela Merkel

Merkel poručila

Iran mora izmijeniti svoj neprihvatljiv stav prema Izraelu

Nastavak iranskog neprijateljstva prema Izraelu i česti pozivi na uništenje jevrejske države su neprihvatljivi i Teheran mora izmijeniti svoj stav, izjavila je Njemačka kancelar Angele Markel za engleski sajt izraelskog dnevnika "Jediot ahronota", povodom obilježavanja pet decenija diplomatskih odnosa.

"Iran mora izmijeniti svoj neprihvatljiv stav prema Izraelu. Nadam se da će jednog dana poltičari koji vladaju u Teheranu doći do takvog zaključka. Do tada ja smatram dužnošću Njemačke vlade da ponavlja taj zahjtev uvijek iznova", rekla je ona.

Merkel je priznala da nuklearni sporazum između velikih sila i Irana, potpisan u julu, o ograničenju atomskog programa te zemlje nije perfektan i da ona razumije poziciju Izraela u odnosu na taj dokument. Međutim, dodala je ona, mehanizmi su spremni da se ponovo uvedu oštre sankcije ako Iran bude kršio uslove sporazuma. Njemačka je jedna od šest velikih sila koje su potpisale sporazum sa Teheranom.

"Svjesna snam izraelske osjetljivosti na tu temu i nedostatak vjere u Iran. Na kraju krajeva Izraelu se direktno prijeti - ali za sve nas, slobodan svijet, Iran predstavlja prijetnju jer se naoružava nuklearnim oružjem", rekla je ona.

"Čak i ako ja, kao drugi partneri, dođem do zaključka da za nadmašuje protiv- još uvijek ne mogu da ignorišem kritike izrečene o sporazumu. Nismo apsolutno sigurni da će Iran istinski poći putem transparentnosti. U slučaju da se Iran ne pridržava svojih obaveza sporazum nam omogućava da ponovo uvedemo sankcije", naglasila je Njemačka kancelarka.

Ona je takođe rekla da holokaust baca sjenku na odnose između Njemačke i Izraela i da ona osjeća ličnu odgovornost prema jevrejskoj državi, kao i da ulaže sopstvene napore u održavanje dobrih odnosa između Berlina i Jerusalima.

"Bezbjednost Izraela je bila i jeste vrlo važna stvar za svakog njemačkog kancelara - i tako će biti u budućnosti - takođe", rekla je ona, dodavši da ta izjava mora da se shvati na vrlo sveobuhvatan način, a da je često svedena na vojni aspekt, ali aludira na potpuno fundamentalnu posvećenost bezbjednosti Izraela.

"Mi sigurno nismo neutralni", istakla je ona, dodavši da je holokaust "kao sistematski pokušaj da se unište Jevreji jedinstven zločin" i da je neprihvatljivo svako poređenje izraelske politike prema Palestincima s odlučnošću nacista da iskorijene jevrejski narod.

U isto vrijeme je stavila do znanja da se njena zemlja i vlada izraelskog premijara Benjamina Netanijahua možda ne slažu u odnosu na izraelsko-palestinski sukob, ali da se njemačko-izraelski odnosi i dalje razvijaju i da je Izrael jedina demokratija na Bliskom istoku.

Ona je ocijenila da je to ključna tačka, čak i pored neslaganja dvije zemlje u odnosu na širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Merkel će biti domaćin Netanjahuu i nekolicini izraelskih ministara sljedeće nedelje u Berlinu u okviru godišnjih konsultacija iniciranih 2008. godine da se pobljašaju veze i osigura dijalog.

Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.