Margarin je ipak zdraviji od putera?
Foto: Thinkstock

Nova dilema

Margarin je ipak zdraviji od putera?

Zasićene masti iz putera i ostalih masnoća životinjskog porijekla su podjednako nezdrave kao i rafinisani ugljeni hidrati iz bijelog šećera, tvrde naučnici s Harvarda.

Ako je vjerovati njihovim istraživanjima, zdravije je jesti margarin nego puter. Oni kažu da su otkrili da zamjena zasićenih masti nezasićenim smanjuje opasnost od srčanog udara. Zasićenih ima u puteru i ostalim mastima životinjskog porijekla, a nezasićenih u margarinu, prenosi b92. 

Svoje tvrdnje baziraju na višegodišnjem poređenju podataka o navikama u ishrani i zdravlju 84.628 žena i 42.908 muškaraca koji na početku istraživanja nisu bolovali od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka. 

“Zasićene masti i rafinisani ugljeni hidrati su podjednako nezdravi ako uzmemo u obzir bolesti srca. Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebalo da jedu više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljenih hidrata, na primjer, integralni hljeb - objasnio je vođa istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu. 

Osvrnuo se i na suprotne rezultate ranijih istraživanja objasnivši da drugi istraživači nisu u obzir uzeli dejstvo prekomjerne konzumacije rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su bijeli šećer i bijeli hljeb. On tvrdi da su za bolesti srca zasićene masti jednako nezdrave kao i ovi “prazni” ugljeni hidrati. 

Ovi rezultati nikog ne bi iznenadili da već neko vrijeme naučnici ukazuju na prednosti životinjskih masti u odnosu na transmasti. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.