Književno veče posvećeno prof.dr Slobodanu Vujačiću na Sceni 213
ilustracija

U utorak

Književno veče posvećeno prof.dr Slobodanu Vujačiću na Sceni 213

Na Sceni 213 u utorak u 18h, biće održano književno veče posvećeno prof.dr. Slbodanu Vujačiću

Učesnici: Prof. dr Milorad Simunović, publicista Maksim Vujačić, pjesnik Andrija Radulović i glumac Sreten Mitrović. Veče će voditi prof. dr Lidija Vujačić. Organizator ovog događaja je Filozofski fakultet Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Učesnici književne večeri će govoriti o ličnosti i djelu Slobodana Vujačića, univerzitetskog profesora, književnika, vrsnog govornika, ali i čovjeka iz naroda, kako je često govorio za sebe, i jednog od najpoznatijih crnogorskih boema koga su voljeli i intelektualci i radnici i seljaci, a posebno njegovi studenti. O odabranim djelima, posebno knjigama Antidnevniku, Vujačićevoj najpopularnijoj i najčitanijoj knjizi, kao i poslednjoj Ritmovi duha, ali i zbirkama pripovijedaka Krilata kula, Oči, naučnim monografijima Crnogorska socijalna literatura i Crnogorski književni tokovi između dva rata, kao i drugim književno-istorijskim, kritičkim i polemičkim tekstovima učesnici će govoriti sa različitih aspekata. Takođe, osim književnog i naučnog stvaralaštva, govoriće i o širem javnom djelovanju prof.dr Slobodana Vujačića tokom svog ispunjenog i dinamičnog života, kao i o njegovoj porodici koja je u različitim kontekstima i vremenima ostavila značajan i upečatljiv trag u nauci, literaturi, politici i uopšte socio-kulturnom životu Crne Gore, ali i šire.

Slobodan Vujačić je rođen 1931. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Svoj radni vijek je, kao redovni profesor iz oblasti crnogorske književnosti, proveo najviše na Univerzitetu Crne Gore. Za svoj četrdesotogodišnji rad u nauci i prosvjeti, u okviru kojeg je bio prepoznatljiv po neposrednoj i originalnom komunikaciji i požtvovanošću u radu zbog čega ga s ljubavlju pamte generacije studenata, dobio je 1994. godine nagradu Oktoih. Bio je organizor i učesnik na velikom broju simpozijuma i naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Objavio je nekoliko naučnih monografija, priredio niz izdanja, među kojima su naročito zapažene zbirka pjesama Augustina Tina Ujevića Auto na korzu, Istorija crnogorske književnosti 20.vijeka, Crnogorski iseljenici, kao i desetine stručnih i naučnih tekstova, priča itd. Dobitnik je poznate Politikine nagrade za kratku priču. Pokretač je i prvi urednik časopisa Spone. Organizator je Nikšićkih književnih susreta. Bio je, kao nezavisni kandidat, član Predsjedništva Republike Crne Gore. Profesor Vujačić je umro 1998. godine u Nikšiću gdje je i sahranjen.

 

               

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.