Romantika u balonu
Ilustracija

Pet zanimljivih destinacija

Romantika u balonu

Pet destinacija koje možete da obiđete na jedinstven način: Balonom se može putovati svuda i vidjeti sve, ali pet putovanja važe za najekskluzivnija koja se mogu doživjeti, pišu Večernje novosti.

Od 1783. godine kada je izmišljen, let balonom jedan je od najjedinstvenijih načina da se putuje. Jezera, dvorci, manastiri, gradovi i sela - sve izgleda potpuno drugačije kada se vidi iz balona. 

Putovanje balonom je romantično i neponovljivo za sve, a ne samo za ljubitelje Fileasa Foga. Balonom se može putovati svuda i vidjeti sve, ali pet putovanja važe za najekskluzivnija koja se mogu doživjeti. 

1. Kapadokija, Turska 

Kapadokija je lijepa kao bajka koju je stvorio vjetar, a balon za ovo nekadašnje utočište pravoslavnih monaha polazi iz mjesta Gorem. Najljepše je poletjeti u zoru. 

2. Dolina Loare, Francuska 

Ova rajska dolina Francuske poznata je po “kolekciji” dvoraca, rustičnim selima, lijepim parkovima i tihoj rijeci. Dolina Loare smještena je blizu Pariza, a balonom je treba posjetiti u proljeće ili ljeto, kada procvjeta cvijeće. 

3. Luksor, Egipat 

Hram u Luksoru, grad Teba, hram Hatšepsut i Dolina kraljeva su spektakularan prizor koji upotpunjuje sliku Nila. Treba ih posjetiti u smiraj dana. 

4. Vadi Rum, Jordan 

Dramatične litice Vadi Ruma naseljene su još u vrijeme preistorije, a Sedam stubova mudrosti spominje i Lorens od Arabije. Pustinja je magična predveče, kada je sunce crveno. 

5. Serengeti, Tanzanija 

Poznati nacionalni park je najzanimljivije posjetiti u vrijeme migracije ptica, zebra i gazela. Na ovo jedinstveno safari iskustvo, koje uključuje i doručak u džungli, obično se kreće u vrijeme zalaska sunca. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.