Sedam nevjerovatnih stvari koje postoje u prirodi (FOTO)
Foto: Thinkstock

Misteriozna mjesta

Sedam nevjerovatnih stvari koje postoje u prirodi (FOTO)

Na svijetu još uvijek postoje misteriozna mjesta za koja vjerovatno niste čuli.

Mi smo izdvojili sedam.

 

Smrznuti mehurići Abraham jezera

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Jedan od najljepših i najrjeđih fenomena na svijetu možete vidjeti ako se nađete u blizini Abraham jezera u Alberti u Kanadi. Ovaj ludi prizor stvara metan koji se nalazi ispod jezera, a smrzava se kad dosegne površinu vode. 

Inače, metan nastaje kad ostaci biljaka i životinja potonu na dno jezera i počnu da se bakterijski raspadaju. Bakterije razgrade sve organske stvari i tela, pri čemu se otpušta ovaj gas. 

Budući da je gustoća leda prečvrsta, gas nikad ne uspije da izađe na površinu, pa se stalno stvaraju ovakva umjetnička djela.

 

Vulkanske munje na Islandu

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Ovakve munje su na Islandu poznate kao 'prljave oluje'. Kad se dogode, djeluje kao da je došlo do velike ekplozije, osim što njom upravlja priroda. 

Ovaj ludi oblak nastaje kad se dijelovi stijena, kao što je pepeo, sudare s ledom u vulkanskom oblaku. Kako oblak leprša prema gore, statika u višim dijelovima atomsfere stvara snažan naboj koji kreira munje.

 

Masivni kristali u pećini Naica u Meksiku

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Na kraju pznatog rudnika nalazi se ogromna kristalna pećina koju bi svi ljubitelji kristala željeli da posjete. Pećina se zove meksičkom Pećinom kristala i dom je najvećih prirodnih kristala na svijetu. 

Pećina čini savršeno okruženje za kristale, jer je u njoj 'ugodnih' 58 stepeni Celzijusa, što je za 15 stupnjeva više nego na vruć dan izvan pećine. Ali zahvaljujući toj temperaturi su kristali toliko porasli.

 

Ružičasto jezero 'Hillier' u Australiji

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Ovo je prilično zanimljivo jezero, a ono što ga čini još intrigantnijim jeste činjenica da ni naučnici još nisu sigurni čemu ima da zahvali za svoju boju. Za sada je najbliži odgovor to da je 'krivac' visok nivo soli u vodi. Naime, ovo jezero je 10 puta slanije od okeana, koji je sam po sebi dosta slan. 

U jezeru živi vrsta mikroalgi - Dunaliella Salina koja uspijeva da preživi tu upravo zahvaljujući slanoći. Ove vrste algi stvaraju pigment koji apsorbuje svjetlost na isti način kako to čini betakaroten. Zahvaljujući tome su šargarepe narandžaste boje, a jedna vrsta kupusa - ljubičasta. Prilično smo sigurni i da ovo jezero u Zapadnoj Australiji, na ostrvu Midl, svoju boju dobija na isti način.

 

Reflektujuća pustinja soli u Boliviji

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Bilo da je zovete pustinjom ili barom, ovo mjesto ostaje podjednako čarobno. "Salar de Uyuni" se prostire na 10.582 kvadratnih kilometara u južnoistočnoj Boliviji i izgleda kao nacrtano. Riječ je o transformiranim praistorijskim jezerima koja su s vremenom na površini ostavila slanu 'koru'. Odraz koji se stvara u njoj učiniće da se osjećate kao u snu.

 

Paučinom začaurena drveća u Pakistanu

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Nekima djeluju strašno, drugima "kul". U svakom slučaju, u selu Sindh ovo nije nikakva novost. 

Od velike poplave 2010. godine, milioni paukova bili su prisiljeni da potraže utočište u krošnjama stabala, a tokom godina napravili su zamršene mreže koje izgledaju kao čudesne umjetničke instalacije.

 

Svjetlucava plaža Vaadhooa na Maldivima

 
Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

 

Ako ste ikad željeli da pronađete najromantičnije mjesto na svijetu, možda biste trebali da posjetite nenaseljeno ostrvo Vaadhoo. Brilijantnu svjetlucavost stvara mala vojska morskih mikroorganizama - fitoplanktona koji se nasukaju na plaži. Tokom dana, ovi planktoni su crvenkastih i smeđih nijansi, ali uveče se potpuno preobraze. 

Postoji više vrsta fitoplanktona koji posjeduju bioluminscenciju - obrambeni mehanizam koji bi trebalo da otjera potencijale napadače. Tako, kad su preplašeni, oni počnu da sjaje kako bi bili vidljivi. Na našu sreću.

Izvor: B92

 

 
 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.