Ministri EU: Oštra kontrola granica i migranata

Načelno o preraspodjeli izbjeglica

Ministri EU: Oštra kontrola granica i migranata

Ministri pravosuđa i policije Evropske unije su u Briselu postigli načelan dogovor o preraspodjeli pridošlih 160 hiljada ratnih izbjeglica, ali će to konačno morati da se usvoji na novom sastanku 8. oktobra, izjavio je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Mezijer i francuski ministar policije Bernar Kaznev su u pauzi zasjedanja precizirali da dogovor o preraspodjeli izbjeglica još nije sasvim utanačen među svim članicama Unije, ali su naglasili da saglasnost postoji oko mjera da se brzo s granica Unije vraćaju migrani koji ilegalno dolaze iz ekonomskih razloga.

Kaznev je naveo da su Francuska i Njemačka zatražile da sve članice EU prihvate preraspodjelu 160 hiljada izbjeglica iz ratova koje su već u EU, uz efikasan nadzor spoljnih granica Unije snažnim jačanjem agencije Fronteks.

Pariz i Berlin traže hitan dogovor koji će se odmah sprovesti o centrima za prihvatanje i popis imigranata u Grčkoj i Italiji, gdje će se utvrditi koji migranti mogu dobiti azil, a koji su iz ekonomskih razloga ilegalno dospjeli u Uniju i ne mogu dobiti azil i moraju odmah biti vraćeni u zemlje porijekla.

To znači, objasnio je on, da se odmah mora stvoriti mehanizam vraćanja onih koji su neregularno došli u Uniju u zemlje porijekla, kao i utvrđivanju “bezbjednih zemalja” iz kojih nema razloga da dolaze lica i traže azil u EU.

Grčka i Italija su, po riječima francuskog ministra, prihvatile da se na njihovim granicama uspostave centri za prihvatanje i provjeru imigranata.

Francuska i Njemačka su takođe predložile da se odmah u dijalogu s Turskom nađe rješenje za zaustavljanje nekontrolisanog priliva migranata, finansiranju, humanitarnoj pomoći izbjeglicama koje se već nalaze u zbjegovima u Turskoj, Libanu i Jordanu, kao i zemljama Afrike odakle takođe ilegalno dolaze mahom ekonomski migranti.

Kaznev je naglasio da će biti sproveden i plan za snažnu i temeljitu bitku protiv mreža krijumčara migranata i ljudskih bića.

On je dodao da su, po njegovim uputstvima, francuska policija i obavještajne službe već pokrenule oštru bitku za razbijanje mreža organizovanog kriminala koji švercuju migrante i trguju “bijelim robljem” i saopštio da je od početka godine u Francuskoj razbijeno 177 takvih bandi u kojima je djelovalo 3.300 kriminalaca. (Beta)

Evropske granice se zatvaraju pred izbjeglicama

Iznenadna nedjeljna odluka Njemačke da vrati pogranični nadzor odmah je postigla domino efekat jer je primorala i njoj susjedne zemlje da zatvore sopstvene granice.

Austrija je uputila vojsku na granicu sa Mađarskom nakon što su je tokom noći pješice prošle hiljade migranata.

I Slovačka je najavila zatvaranje granica prema Njemačkoj i Austriji, kao i Poljska.

Mađari su zatvorili granicu. Posljednjih 50 metara bez ograde kod gradića Reske na granici sa Srbijom blokirano je u 16.30 sati dok su radnici dovršili posljednje metre čelične ograde ojačane bodljikavom žicom.

Sa srbijanske strane, u Vojvodini su ostale hiljade izbjeglica. Mađarsko-srbijansku granicu uz policiju obezbjeđuje vojska, a ilegalni prelazak kažnjavaće se zatvorom. One koji su uspjeli da uđu u Mađarsku, nakon kraćeg zbrinjavanja, mađarske vlasti prevoze autobusima preko Budimpešte u Austriju.

Makedoniju za 2 dana prešlo 6.000 izbjeglica

Vlasti u Skoplju saopštile su da je Makedoniju, u protekla 24 sata, prešlo oko 6.000 izbjeglica.

Oko 4.000 izbjeglica je prevezeno u nedjelju u sedam vanrednih vozova od južnog pograničnog grada prema Grčkoj, Đevđelije, do sjevernog pograničnog grada prema Srbiji, Tabanovce.

Druga dva voza, sa oko hiljadu izbjeglica, napustila su jutros Đevđeliju.

UNHCR i druge organizacije koje pružaju pomoć izbjeglicama, ocijenile su da je još hiljadu izbjeglica prešlo Makedoniju autobusima, automobilima i drugim prevoznim sredstvima.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.