Holanđani mogu da stvaraju vještačke cunamije

VIDEO

Holanđani mogu da stvaraju vještačke cunamije

Holandski naučnici napravili su najveći generator talasa na svijetu u sklopu multimilionskog projekta za spas kopna.

Generator Delta Flume je dio programa koji za cilj ima bolje shvatanje prirode mora koje neprekidno prijeti Holandiji s obzirom na njene geografske karakteristike. 

Ravničarska Holandija holandija vodi bitku protiv mora koje prijeti da jednog dana potopi veći dio države. 

Najveći generator talasa koštao je neverovatnih 26 miliona eura, a može stvoriti petometarske vodene stubove. U njega staje devet miliona litara vode koja se stiže iz rezervoara brzinom od 1.000 litara u sekundi. 

Kako prenosi POrtal Klix, talasi putuju duž 300 metara dugog bazena na čijem se kraju nalazi niz detektora i merača. Takođe, u bazenu se nalaze barijere i udubljenja koja se po potrebi mogu povlačiti ili aktivirati. 

Cilj je da naučnici ispitaju prirodne procese poput poplava, kako bi se efikasnije borili protiv njih.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.