Čast regiona brane Srbija, Hrvatska i Slovenija

Eurobasket 2015

Čast regiona brane Srbija, Hrvatska i Slovenija

Na Eurobasketu 2015 tokom vikenda igraće se utakmice osmine finala, a čast regiona braniće reprezentacije Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok su BiH i Makedonija završile svoje takmičenje u grupnoj fazi.

U prvoj fazi takmičenja definitivno je najviše pokazala Srbija, koja se uz Francusku i Grčku, može svrstati među najveće favorite za osvajanje Evropskog prvenstva. Izabranici Aleksandra Đorđevića bukvalno su se prošetali kroz grupu “B”, koja je ujedno bila i najjača na turniru. Redom su padali Španija, Njemačka, Island, Turska i na kraju Italija. Bile su to sve ubjedljive pobjede, izuzev u susreti sa Nijemcima koji je riješen u penal završnici. Stoga je teško očekivati da se Finska može ozbiljnije suprotstaviti Srbiji u borbi za četvrtfinale.

Hrvatska na papiru ima laganog protivnika Češku. No, nisu Hrvati briljirali u prvom krugu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da su igrali pred svojim navijačima u zagrebačkoj “Areni”. Upisali su dva poraza od Grčke i od Gruzije, istina u utakmici koja im rezultatski nije ništa značila. Na kraju su osvojili druge mjesto u grupi “C”, ali se stekao dojam sa velikom rezervom, jer potencijal hrvatske reprezentacije je ogroman. Možda su se čuvali za drugi krug, analizira agencija Anadolija.

Slovenija je u grupi “C” zauzela treću poziciju sa istim skorom kao Hrvatska, ali i sa porazom u međusobnom duelu. Tako će na putu do četvrtfinala “zmajčeki” imati dosta teži put, jer ih čeka Letonija koja je svake godine sve bolja i bolja. Jasno je da Slovencima neće biti lako u osmini finala, ali su ipak blagi favoriti.

Osim borbe za evropski tron i medalje na ovom Eurobasketu reprezentacije se bore i za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Finalisti će ostvariti direktan plasman, dok će selekcije od trećeg do sedmog mjesta osigurati sebi mjesto na jednom od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijadu koji će se igrati u periodu od 5. do 10. jula.

Završnica Evropskog prvenstva po prvi put će se igrati na fudbalskom stadionu. Domaćin je Lil i njegov sjajni multifunkcionalni stadion “Pierre-Mauroy” koji će biti prilagođen za košarkaške utakmice i imaće kapacitet oko 30.000 sjedećih mjesta.

 Parovi osmine finala 

Subota: Letonija – Slovenija (12 sati), Grčka – Belgija (14:30), Španija – Poljska (18:30), Francuska – Turska (21).

Nedjelja: Hrvatska – Češka (12), Srbija – Finska (14:30), Izrael – Italija (18:30), Litvanija – Gruzija (21).

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.