Izbjeglice da se solidarno raspodijele među članicama, azilante brže vraćati u zemlje porijekla
Žan-Klod Junker

EP podržao Junkerov plan

Izbjeglice da se solidarno raspodijele među članicama, azilante brže vraćati u zemlje porijekla

Šefovi glavnih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu podržali su danas plan predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o raspoređivanju izbjeglica sa ratom pogođenih područja Bliskog Istoka i Afrike širom kontinenta.

“Junker ima punu podršku Evropske narodnih parija”, rekao je šef poslaničke grupe desnog centra Manfred Veber, najveće stranke u EP.

On je pozitivno ocijenio plan predsjednika EK da se oko 160.000 izbjeglica iz Sirije, Libije i Eritreje, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, solidarno raspodijele među zemljama članicama, kao i ideju da se zemlje kandidati za članstvo u EU, svrstaju na evropsku listu “sigurnih zemalja”.

Zahtjevi azilanat iz tih zemalja, za koje se smatra da traže status iz ekonomskih razloga, bili bi obrađivani po ubrzanom postupku i brže vraćani u zemlju porijekla ako budu odbijeni.

Đani Patela, vođa evropskih socijalista, druge po veličini parlamentarne grupe, takođe je podržao Junkerov plan, ali je kritikovao predsjednika Evropskog savjeta  Donalda Tuska što nije došao na današnje plenarno zasijedanje.

“Prazna Tuskova stolica je simbol izostanka reakcije na izbjegličku krizu”,poručio je on.

Evropski liberali, koje predvodi Gi Verhofštat su uz podršku planu uputili i kritike na račun država članica i evropskih institucija zbog zakasnjele reakcije.

“Kod evropskih lidera vidimo sramotnu neslogu, dok obični građani širom Evrope pokazuju solidarnost”, rekao je on i takođe se osvrnuo na Tuskovo odsustvo, nazvavši ga neprihvatljivim.

Verhofštat je posebno kritikovao Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku zbog odnosa prema izbjeglicama, rekavši da su te zemlje, čiji su građani prije nekoliko decenija takođe morali da bježe od progona “zaboravile svoju istoriju”.

Lider britanske antievropske parije Ukip Najdžel Faraž je, međutim, uputio oštre riječi na račun Junkera i svih onih koji se zalažu za prihvat izbjeglica, rekavši da to vodi u “katastrofu biblijskih razmjera”.

“Vi mora da mislite da smo ludi”, rekao je Faraž i iznio tvrdnju da uopšte nije riječ o izbjeglicama, nego o ekonomskim migrantima i islamističkim teroristima.

On se založio da se brodovi sa izbjeglicama silom vrate ako se približe evropskim obalama, po uzoru na Australiju, i upozorio da će Britanija u suprotnom slučaju napustiti EU.

Junkerov plan su napali i pripadnici ekstremno desnih grčkih i mađarskih stranaka, koji su upozorili na opasnost od islamizacije Evrope ako se izbjeglicama dozvoli da u njoj ostanu.

Te stranke, uključujući i Ukip, predstavljaju manjinu u Parlamentu, a da li će plan biti usvojen više zavisi od zemalja članica, koje će o njemu raspravljati narednih nedelja.

Junker je ranije danas pozvao zemlje članice EU da bez odlaganja prihvate sveobuhvatni plan raspoređivanja izbjeglica sa ratom pogođenih područja Bliskog Istoka i Afrike širom kontinenta.

"Nije vrijeme da odugovlačimo i radimo kao da se nista posebno ne dešava", rekao je Junker u programskom govoru poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu i naglasio da situacija u kojoj se EU nalazi "nije dobra i ne smije se bojiti ružičastim bojama".

U Evropskoj uniji postoji manjak i Evrope i unije, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.