Šta ti vrijedi diploma kada džabe radiš?
ilustracija

Oglas zavoda za zapošljavanje

Šta ti vrijedi diploma kada džabe radiš?

Svjedoci smo smanjenja zarada u Crnoj Gori, trenda koji je pokrenut globalnom ekonomskom krizom kojoj se ne nazire kraj, baš kao ni trendu. Sa druge strane, svjedočimo i činjenici da život postaje sve skuplji, samom tim i teži. Armija nezaposlenih u Crnoj Gori svakodnevno pregleda ponuđena radna mjesta na sajtu Zavoda za zapošljavanje. I jedan oglas upao je u oko mnogima, a najviše ljekarima koji traže posao.

Oglas je objavio ZZZCG za potrebe Doma Zdravlja u Nikšiću.Traži se devet doktora medicine na određeno vrijeme, sa punim radnim vremenom. Dalje se navode uslovi -  Doktor medicine (VII/1 SSS) VII-1 stepen, sa radnim iskustvom 24 mj., Položen stručni ispit, provjera radnih sposobnosti - nije predviđena, plata 350 eura, rad u dvije smjene.

Ono što upada u oči, kod ovog oglasa, jeste da je poslodavac naveo i platu budućim ljekarima. Sa dvije godine iskustva, radom u dvije smjene osam sati dnevno, ljekari će primati 350 eura.

-To mora da je neka greška – kaže predsjednik sindikata zdravstvenih radnika pri USS CG, Vladimir Pavićević i dodaje - Nemoguće je da se oglas sastavi na ovakav način i navede se plata ljekara. Ona je definisana granskim kolektivnim ugovorom i na žalost nije puno viša - kaže Pavićević.

Svjedoci smo hiper produkcije diploma i zvanja u Crnoj Gori. Rijetke su Opštine koje nemaju poneki studijski program ali ljekara nijesmo imali toliko da bi ih plaćali po 350 eura. Svako sa diplomom ljekara, a mnogi su vidjeli ovaj oglas i ukazali nam na njega,  pita se u čemu je svrha njegovog truda, ako će ga Dom Zdravlja u Nikšiću primiti da radi za platu od 350 eura, 126 eura nižu od prosječne. I kako će onda da liječi građane, valjda ispod prosjeka...

-Da je to greška jasno je i zbog toga što ljekar u Domu Zdravlja granskim kolektivnim ugovorom ima koeficijent 6,53 ,te bi sa dvije godine iskustva trebalo da ima nešto  manje  od 450 eura- kaže doktor Vladimir Pavićević.

Dakle, potencijalni doktori Doma Zdravlja u Nikšiću ipak bi trebalo da naberu koji euro više. Kroz koju godinu, zbog minulog rada, možda i dostignu crnogorski prosjek. Ko je mogao vjerovati da će im u borbi za taj prosjek trebati i diploma završenih studija  Medicinskog Fakulteta. I kada se pitate, ako se uopšte pitate, kakvo nam je zdravstvo- znajte da je ipak bolje od prosjeka. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.