Sjutra besplatan ulaz u NP Durmitor
Durmitor

Posjetioci da uživaju u ljepotama

Sjutra besplatan ulaz u NP Durmitor

Povodom Dana Nacionalnog parka Durmitor, sjutra će ulaz u taj park biti slobodan, a posjetioci će, pored ostalog, moći da prošetaju brojnim pješačkim stazama, posebno edukativnom stazom oko Crnog jezera, i da uživaju u ljepotama ovog nacionalnog parka.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, NP Durmitor od početka godine do 31. avgusta bilježi povećanje broja posjetilaca od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Impresivna ljepota durmitorskog masiva i kanjonskih rijeka i njihova izuzetna ekosistemska i floristička raznovrsnost, prepoznate kao vrijednosti od svjetskog značaja, opredjelile su UNESCO da još 1980. uvrsti NP Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine, dok je kanjon Tare, programom MAB (Čovjek i Biosvera), već daleke 1977. postao rezervat biosvere – stanište genofonda planete i teritorija od internacionalnog interesa", navodi se u saopštenju.

NP Durmitor obuhvata osnovni masiv planine Durmitor sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice. Njegovoj ljepoti posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih "gorske oči".

Najveće i najatraktivnije je Crno jezero okruženo gustom četinarskom šumom i bogato pastrmkom. Među najljepšim ukrasima Parka su i bistre silovite rijeke od kojih posebno impresionira Tara. Bogatstvo flore i zastupljenost više od 1325 vrsta vaskularnih biljaka predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.