Reforme na putu ka članstvu u NATO u interesu građana
Vujanović sa ambasadorkom Poljske

Poljska ambasadorka pohvalila napredak

Reforme na putu ka članstvu u NATO u interesu građana

Crna Gora je sada bliža članstvu nego što je ikad ranije bila. Države članice s velikim zadovoljstvom prepoznaju progres koji su ostvarile crnogorska Vlada i Vojska, rekla je Irena Tatažinjska, ambasadorka Poljske u razgovoru za Pobjedu.

Ističe da nema mnogo vremena do donošenja odluke i da je zato od ključne važnosti da se nastavi sa naporima na dostizanju standarda potrebnih za punopravno članstvo u Alijansi.

“Poljska snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO-u, što je jasno potvrdio ministar vanjskih poslova Gregor Ščetina, prilikom posjete Crnoj Gori zajedno sa ministrima Hrvatske, Mađarske i Rumunije 22. i 23. jula ove godine. Naravno, odluku o članstvu moraju jednoglasno donijeti sve države članice NATO-a i tom prilikom će se uzeti u obzir nivo dostignutih kriterijuma za članstvo. Nema još puno vremena do donošenja odluke. Zato je od ključne važnosti da se nastavi sa naporima na dostizanju standarda potrebnih za punopravno članstvo u Alijansi. Na kraju, ipak, sve zavisi od aktivnosti vlasti i društava u državama aspirantima i njihovih napora da se ostvare najbolji rezultati. Odluka će biti donijeta, nakon detaljnog razmatranja spremnosti za pristupanje , na decembarskom ministarskom sastanku”, poručila je ambasadorka Poljske.

Na pitanje da li Crna Gora daje dovoljno argumenata Alijansi da je pozovu u članstvo Tatažinjska ističe da Poljska pažljivo prati progres Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

“Cijenimo progres koji je ostvaren, posebno u dijelu dostizanja kriterijuma u okviru četiri ključne oblasti koje se odnose na vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, proces reforme bezbjednosnog sektora, i širok dijalog sa javnošću usmjeren ka boljem razumijevanju ciljeva i politika NATO-a. S druge strane, neka pitanja zahtijevaju dodatnu pažnju. Najvažnije od njih je djelotvorna primjena usvojenih mehanizama. Ovaj proces se ne smije zaustaviti kada Crna Gora dobije poziv. Za to postoje barem dva razloga: prvo, zato što zemlja koja bude primljena mora ispunjavati sve obaveze nakon prijema u NATO i donijeti stvarnu novu vrijednost sistemu kolektivne odbrane i bezbjednosti NATO-a. Mora se imati u vidu da je svaka članica NATO-a u stanju kontinuiranog prilagođavanja i transformacije u interesu cijele evroatlantske zajednice”, smatra Tatažinjska.

Nakon što država bude pozvana, pokreće se proces ratifikacije koji može potrajati i zavisi od progresa koji je u datom momentu postignut.

Reforme koje vode članstvu u NATO nijesu samo put ka bržem dobijanju pozivnice, dodaje ambasadroka. One koriste samoj Crnoj Gori, čineći je modernijom, transparentnijom, i bezbjednijom, u interesu njenih građana. Na taj način, proces pristupanja u slučaju svih država jeste “win-win” situacija, rekla je sagovornica Pobjede. Ona tvrdi da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose, sa mogućnošću da se dalje učvrsćuju politička, ekonomska i druge dimenzije saradnje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.