Oko 6.500 izbjeglica stigao u Austriju kao i prvi voz u Njemačku
Foto.beta/AP

"Svijetlo na kraju tunela"

Oko 6.500 izbjeglica stigao u Austriju kao i prvi voz u Njemačku

Nakon višednevne izbjegličke drame u Mađarskoj i dogovora Berlina i Beča, nekoliko hiljada ljudi, koji bježe sa ratom zahvaćenog područja Bliskog istoka, prelaskom na austrijsku teritoriju ugledalo je "svijetlo na kraju tunela", dok je u Njemačku stigao prvi voz sa izbjeglicama.

Riječ je o 6.500 izbjeglica, duplo više od očekivanog broja stiglo je rano jutros u Austriju, a sva je prilika da će ih biti i više.

Oni su do spoljne granice Mađarske prema Austriji dovezeni autobusima, a ničiju zemlju prešli su pješice.

Izjbeglice koje ne žele da ostanu u Austriji vozovima će biti prebačeni u Njemačku.

Neke fotografije govore više od riječi, pa su na mnogima žabilježene izbjeglice, koje nakon dolaska u Austriju, konačno imaju osmjeh na licu.

74295954255e9f358c93ea672451596v4big

Foto.Beta/AP

Prvi voz sa 167 izbjeglica, koji su krenuli iz Austrije za Njemačku, stigao je danas u Minhen.

Policija je saopštila da je voz sa izbjeglicama stigao u glavni grad Bavarske u 10.25 sati.

U pitanju su izbjeglice koje su autobusom iz Mađarske prebačene u Austriju.

Portparol federalne policije Simon Hegevald izjavio je agenciji AP da se očekuje da će u Minhen stići još jedan voz iz Salcburga sa nekoliko stotina izbjeglica.

Izbjeglice koje od protekle noći neprestano dolaze iz Mađarske u Austriju, preko graničnog prelaza Nikelsdorf, po dolasku na tlo Alpske republike osećaju olakšanje, ali i dalju neizvjenost za svoju sudbinu.

Prema navodima austrijske policije, do sada je na tlo Austrije pristiglo oko 6.500 izbjeglica.

 

41132929055e9f359040d9209717798v4big

Foto:Beta/AP

Iako se očekivalo da će danas transfer migranata iz Mađarske u Austriju biti nastavljen, mađarska vlada je saopštila da se tako nešto neće dogoditi.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, naime, izjavio je da nisu planirani dodatni autobusi koji bi "ilegalne migrante" vozio od budimpeštanske željezničke stanice "Keleti" (Istočna) do austrijske granice.

"Nema takvog plana", rekao je Kovač na konferenciji za novinare u Heđešhalomu, gdje je hiljade migranata jutros prešlo granicu.

IzbjeglicemigrantifotoAnadolija

foto: Anadolija

"To je bila jednokratna odluka. Ni sa stanice Keleti, ni iz prihvatnih kampova, neće biti voženi migranti do granice", kazao je predstavnik vlade Mađarske, dodajući da je odluka od petka o angažovanju autobusa donijeta da bi se izbjegla vanredna situacija i deblokiran autoput Budimpešta-Beč za putnički i međunarodni željeznički saobraćaj.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije očekuje dolazak do 10.000 izbjeglica, koji će usled aktuelnog talasa doći iz Mađarske u Austriju, saopštilo je danas to ministarstvo, javio je dopisnik Tanjuga.

Austrijska policija se žali na mađarske kolege da ne dobija informacije i ističu da im je trenutni prioritet medicinsko i humanitarno zbrinjavanje izbeglica.

Kako Mađarska ne planira novo prebacivanje izbeglica, njih oko 200 napustilo je prihvatni centar u mjestu Vamošsabadi, nedaleko od Đera, kako bi pješke prešli 50 kilometara do Heđešhaloma na mađarsko-austrijskoj granici, javila je mađarska agencija MTI, koja tvrdi da je iz centra u Debrecenu, ipak, nekoliko stotina migranata krenulo vozom ka Budimpešti.

IzbjeglicemigrantifotoAnadolija1

foto: Anadolija

U međuvremenu, plato kod željezniče stanice Keleti u Budimpešti, koji je jutros bio gotovo prazan ponovo je preplavljen migrantima.

IzbjeglicemigrantifotoAnadolija2

foto: Anadolija

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.