Ljetnja turistička sezona  nadmašila sva očekivanja
Žarko Radulović

Radulović ocijenio

Ljetnja turistička sezona nadmašila sva očekivanja

Uprkos lošim najavama i predviđanjima, ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori nadmašila je sva očekivanja. Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da je tome doprinijela agresivna kampanja, snižene cijene i promocija na međunarodnim sajmovima.

Radulović je, gostujući u emisiji Živa istina, saopštio da će finansijski rezultat ovogodišnje sezone biti dobar, ali ne i srazmjeran broju turista.

Komentarišući izostanak dogovora sa Royal grupom o Kraljičinoj plaži, neusvajanje aneksa za Sveti Stefan i Mamulu, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da to nije moglo da ugrozi samo turističku sezonu, već i budućnost Crne Gore.

"Kada je počela priča o Valdanosu, imao sam informaciju da je neko nekome dao 25 hiljada eura da spinuje da se Valdanos sruši. Zatim je došla na red Kraljičina plaža i sva priča oko nje i ja znam ko je i kome dao 25 hiljada. To je predstavnik jedne zemlje, ali nije važno koje", rekao je Radulović.

Dobra promocija na međunarodnim sajmovima, niže cijene i agresivna kampanja obilježili su početak ljetnje turističke sezone. Sve to je, prema riječima Radulovića rezultiralo brojem turista kojih je 31. avgusta bilo 37 odsto više nego prošle godine.

"Ovo što je izmjereno 37 odsto sigurno je tačno. Jer ima nekoliko modela i načina koji se ukrštaju i dobija se taj rezultat. To su evidencije sa graničnih prelaza, zatim koriščenje mobilne telefonije, zatim hoteli, privatni smještaj, turističke organizacije. Kad se sve to sublimira dobijate otprilike taj rezultat. I on je sigurno bio 37 odsto jer smo svi golim okom vidjeli da nikad veće gužve nijesu bile u Crnoj Gori", kaže Radulović.

Finansijski rezultat ove sezone će, uvjeren je Radulović biti dobar. On, međutim, neće biti srazmjeran broju turista, jer, iako u Crnu Goru dolaze turisti različitih platežnih moći, oni iz godine u godinu troše sve manje novca.

Iznenađenje je da je ove godine Crnu Goru posjetio veliki broj turista iz Rusije, iako se očekivalo da će njihov broj biti smanjen.

"Vjerovatno proizvod koji im mi nudimo i novac koji za njega tražimo toliko dobro korespondira da su oni spremni da ga kupe. A sa druge strane, veliki je broj njih koji su ovdje već dugi niz godina pa dolaze iz navike", kaže predsjednik CTU.

Osim na crnogorskom primorju, dobru posjetu ovoga ljeta bilježe i naši planinski centri, a Radulović uvjerava da bi izgradnjom autoputa i otvaranjem novih hotela Žabljak i Kolašin uskoro mogli dodatno da ožive.

RTVATLAS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.