Kad Amerikanci prvi put ocjenjuju Irak...
ilustracija

Standard i Purs

Kad Amerikanci prvi put ocjenjuju Irak...

Bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) je prvi put ocijenila kreditni rejting Iraka i to sa B minus.

U agenciji su objasnili da se ta zemlja suočova sa institucionialnim i bezbjednosnim rizicima kao i negativnim posljedicama pada cijene nafte.

Agencija Fič je početkom avgusta, takođe, prvi put ocijenila Irak i to istom ocjenom B minus. 

Treća najveća agencija Mudiz još nije uvrstila Irak u listu zemalja koje ocjenjuje. 

"Irak je jedna od suvjerenih država koje su predmet naših ocjenjivanja a suočava se sa najvećim rizicima na nivou bezbjednosti i institucija i to prije svega zbog rata sa Islamskom državom", ocijenio je S&P u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iz tih razloga je ova agencija kreditni rejting Iraka svrstalu u spekulativnu kategoriju i dodelivši ju ocijenu B minus, prenosi AFP. 

Irak je žrtva rata i nasilja još od američke invazije 2003, kojom je srušen Sadam Husein, i od juna 2014. se suočava sa džihadistima Islamske države, navodi agencija.

Posebno veliki teret za budžet zemlje predstavlja cijena nafte koja je za polovinu izgubila od svoje vrijednosti od juna 2014, prvenstveno zbog velike proizvodnje Organizacije zemalja izvoznika nafte čiji je Irak drugi najveći proizvođač poslije Saudijske Arabije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.