Ko vjeruje u državu?

Primjena izbornih zakona

Ko vjeruje u državu?

Zakon o izboru odbornika i poslanika ili način izbora građanskih predstavnika jedan od najvažnijih. Parlamentarna radna grupa zadužena za vraćanje povjerenja u izborni proces, u proteklom periodu skupštinskog života u Crnoj Gori, bila je sigurno najaktivnija, a to potvrđuju i brojne maratonske sjednice te grupe.

Kad se vraća povjerenje to znači da se negdje izgubilo, i zaista opozicioni lideri poslije izgubljenih izbora tvrde da su pokradeni. Oni iz pozicije tvrde da ko se gubi ima pravo da se ljuti, i tako u nedogled.

Do 19. septembra Skupština treba da odluči o sastavu Odbora za praćenje primjene Izbornih zakona. Odlukom o osnivanju tog Odbora navedeno je da mora imati 14 članova, po pola iz vlasti i opozicije. Juče je predloženo njih 11, tri mjesta koja treba da popune članovi DF ostala su prazna.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović tvrdi da oni ne žele biti dekor izbornom procesu koji organizuje vlast, i poručuje da jedino prelazna vlada, koju će DF tražiti na protestima 27. septembra  može stvoriti uslove za fer izbore. Radovan Obradović iz DPS-a tvrdi da DF  ne želi demokratska rješenja, već da nagovaraju ljude da sa ulice mijenjaju vlast. Tako je priča o Odboru za praćenje primjene izbornih zakona iseljena iz Parlamenta na plato ispred.

 Poslanici DF bili su među najaktivnijim u parlamentarnoj grupi za vraćanje povjerenja u izborni proces. Kulminacija rada te grupe bila je usvajanje Zakona o Izboru odbornika I poslanika  21. marta prošle godine I to glasovima poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke,  Hrvatske građanske inicijative i Demokratskog Fronta. Odbor za praćenje primjene tog zakona u čijem je izglasavanju pomogao i DF, ostao je bez članova iz DF iako su za njegovo donošenje glasali.  Pitanje je šta se promijenilo u međuvremenu jer zakon sigurno nije ? Da li su građani koji su glasali za DF glasali da ta politička organizacija usvoji zakon, čiju primjenu ne želi da prati ?

 Istina je da je aktuelna vlast na čelo Crne Gore došla AB revolucijom, koja je između ostalog, bila i slom jednostranačja i prelazak u parlamentarni sistem. Istina je da se AB revolucija odigrala na platou ispred Skupštine na kojem će se 27. septembra organizovati protest DF. Samo je od AB revolucije do danas Crna Gora u stalnom glasanju. Svi izbori organizovani u njoj bili su prijevremeni i bilo ih je dosta. I na svima su učestvovali i političari iz vlasti i opozicije.

Crnogorski građanin na izborima odlučuje o onima koji će ga zastupati u Parlamentu. Kao što se i političari na izborima kandiduju za glasove građana tako i građani biraju iz raznolike ponude. Svi vjerujuću u državu o čijoj sudbini odlučuju. Do Parlamenta svi koji sjede u njemu došli su izborima. Aktuelna dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni samo govore da nam slijede još jedni prijevremeni parlamentarni izbori. Kako god, njih će organizovati aktuelna vlast, a DF na njima sigurno učestvovati.

          

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.