Znate li zašto se Pariz naziva
Pariz

Dva razloga

Znate li zašto se Pariz naziva "Grad svjetlosti"?

U vrijeme prosvjetiteljstva je bio centar kulture, edukacije i filozofije pa se zbog toga smatrao prosvijetljenim gradom.

Postoje dva razloga zašto se Pariz naziva "Grad svjetla". U vrijeme prosvjetiteljstva je bio centar kulture, edukacije i filozofije pa se zbog toga smatrao prosvijetljenim gradom.

Osim toga, Pariz je prvi grad u Evropi koji je uveo raširenu mrežu ulične rasvjete i tako osvijetlio put svojim građanima i posjetiocima.

U novije vrijeme, uglavnom zbog američkih filmova, naziva se i "Grad ljubavi". Česti prikaz ovoga grada kao romantičnog mjesta u koje odlaze bračni i drugi zaljubljeni parovi uticao je stvaranje nove, ne toliko istorijski utemeljene, zamjene za ime glavnog francuskog grada. Osim toga, u Parizu je i slavni Most umjetnosti (Pons des Arts) na kojem parovi iz cijelog svijeta stavljaju katancesa imenima kako bi zapečatili svoju ljubav, a ključ bacaju u rijeku Senu.

Zbog velike popularnosti ove metropole druga se mjesta svijeta u svojim nadimcima često upoređuju s glavnim gradom Francuske. Stanovnici i posjetioci Caira iz milja ga zovu Pariz Nila, Beirut Pariz Bliskog istoka, a Buenos Aires Pariz Amerikanaca.

Kolektiv.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.