Koks: Ispod Plutonove površine možda ima života

Poznati fizičar

Koks: Ispod Plutonove površine možda ima života

Ispod Plutonove kore možda ima vanzemaljskih oblika života, kaže poznati fizičar Brajan Koks.

Površina patuljaste planete sačinjena je od ogromnih ledenih planina i male su šanse da na njoj postoji bilo kakav oblik života. Međutim, ispod možda postoje topli okeani pogodni za život, rekao je čuveni fizičar, prenosi B92. 

Sonda “Novi horizonti” prošlog mjeseca je prošla pored Plutona i napravila prve fotografije planetoida izbliza. Ipak, do Zemlje je do sada stiglo tek oko pet odsto prikupljenih podataka i fotografija, a do sada dobijene informacije već daju nadu da ispod Plutonove površine postoje uslovi potrebni za stvaranje života. 

Sonda je pokazala da “na Plutonu možda postoji okean ispod površine”, rekao je Koks. 

Naučnici su već došli do sličnih otkrića na satelitima Jupitera i Saturna, do kojih su sonde mnogo lakše putovale. Takođe, više detalja o tome šta se događa na tim nebeskim tijelima može nam otkriti nešto više i o Plutonu. 

Ipak, Koks upozorava da se ne radujemo prerano. 

“Nauka nam do sada ukazuje da su složeni oblici života vrlo rijetki”, rekao je on za Times. “Mi smo fizički beznačajni, a opet vjerovatno vrlo vrijedni”.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.