Kao u Matrixu: Aplikacija prikazuje Wi-Fi signale oko vas

Utisak zadivljujući i zastrašujući

Kao u Matrixu: Aplikacija prikazuje Wi-Fi signale oko vas

Aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini.

Svi želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali često nismo svjesni koliko to signala ima oko nas. U naseljenim područjima nalazi se gomila baznih telekomunikacijskih stanica, wireless rutera pa čak i satelitskih signala. Ako se šetate po gradu i uključite pretragu Wi-Fi mreža dobra je vjerovatnoća da ćete imati više izlistanih mreža, prenosi B92. 

Međutim, još boljem prikazu i dokazu koliko smo postali umreženo digitalno društvo svedoči nova iPad aplikacija Arhitecture of Radio koja vizualizuje signale koji se preklapaju svuda oko nas. 

Ova aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica koristeći OpenCellID, pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini. Takođe, može predvidjeti i prelete satelita nad datim područjem. 

Svi ti podaci se potom vizualno prikazuju i dobijamo sliku kako signali pulsiraju kad uđu u domet aplikacije. To je pravi ples izmiješanih jačih ili slabijih signala. 

Utisak je i zadivljujuć i pomalo zastrašujuć. Međutim, definitivno i podsjetnik koliko se digitalni svijet integrisao u naš fizički svijet.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.