Mont Everest ponovo otvoren za alpiniste
Mont Everest

Četiri mjeseca nakon razornog zemljotresa

Mont Everest ponovo otvoren za alpiniste

Četiri mjeseca nakon razornog zemljotresa koji je izazvao lavinu i usmrtio 19 alpinista, Mont Everest ponovo je otvoren za alpiniste.

Ministar turizma Nepala Kripasur Šerpa u nedjelju je izdao prvu dozvolu za penjanje od nesreće koja se dogodila u aprilu ove godine. Tom prilikom povrede je zadobilo 23.000 ljudi. 

Prva osoba koja će ponovo pokušati da osvoji najviši vrh na svijetu biće Nobukazu Kuriki. 

On je hospitalizovan 2012. godine, kada je na vrh planine pokušao da se popne sam, bez dodatnog kiseonika. Kuriki je tada zbog promrzlina izgubio 9 prstiju, a ovo je peti put da pokušava da osvoji vrh. 

On će ka Everestu krenuti danas, a svoj put trebalo bi da privede kraju do sredine septembra.

U jesen je uvijek teže penjati se na planinu, pa većina alpinista na put kreće u proljeće. 

Zemljotres u aprilu, koji je obilježio najsmrtonosniji dan u istoriji Mont Everesta, nanio je veliki udarac turističkoj industriji koja predstavlja jedan od ključnih segmenata nepalske ekonomije.

Izvor: B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.