Zašto u avionima postoje pepeljare ako je pušenje zabranjeno
Foto: Thinkstock

Saznajte

Zašto u avionima postoje pepeljare ako je pušenje zabranjeno

Iako je pušenje u avionima zabranjeno već nekoliko decenija, oni i dalje ne smiju da lete ako nemaju pepeljare

Iako danas ne možemo uopšte zamisliti kako je to izgledalo nekad kad su putnici mogli bezbrižno da puše u avionima, danas još uvijek postoje pepeljare u njima, a mnoge osobe oštrog oka mogle su se u to i lično uvjeriti. 

Naime zakonom je i dalje propisano da u toaletima moraju biti pepeljare, za slučaj da naiđe neko ko neće mariti za zakon nego će htjeti hitno da zapali. 

Avio kompanije brinu da bi pušači u panici mogli nepravilno da ugase cigaretu, ubacujući je u umivaonik ili korpu za papirne maramice. A budući da ne žele da se oglasi požarni alarm ili da se pojavi strah među drugim putnicima, odlučili su da je pametnije da ostave na raspolaganju sigurnu metodu rješavanja cigareta. 

Inače, u Americi je pušenje na domaćim letovima zabranjeno 1988. godine, dok je većina drugih avio kompanija slijedila taj potez tokom devedesetih godina. 

Zabrana pušenja obično se svuda strogo sprovodi, uz konstantna ponavljana upozorenja. Ali 2009. godine britanski Boing 747, na putu za Meksiko, prizemljen je nakon što je otkriveno da u avionu nema pepljare. Smjeli su da nastave put tek nakon što je donesena pepeljara iz drugog aviona. 

"Riječ je o pravnom zahtjevu, jer, iako je pušenje zabranjeno, ako neko ipak odluči da zapali, on mora da ima mjesto na kom će tu cigaretu moći sigurno da ugasi", izjavio je portparol kompanije Britiš Erlajns, dodajući da se izvinjavaju nepušačima, ali da je sigurnost ipak uvijek na prvom mjestu, piše Dejli Mejl, prenosi b92. 

Inače, ovo pravilo je nastalo nakon tragedije koja se dogodila 1973. godine kad su 123 osobe poginule na letu iz Rija de Ženeira prema Parizu, jer je pilot bio primoran da naglo sleti budući da je bilo dima u pilotskoj kabini. 

Smatra se da je dim uzrokovala zapaljena cigareta koju je neko bacio u korpu za smeće, a mnogi putnici su poginuli od gušenja još dok je avion bio u vazduhu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.