EU: Nijesmo nadležni za ćirilicu u Vukovaru
ilustracija

Odgovorili na molbu

EU: Nijesmo nadležni za ćirilicu u Vukovaru

Zaštita manjina je važna vrijednost za Evropsku uniju, ali Evropska komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina, jer ta nadležnost pripada državama članicama EU koje donose odluke o manjinama, saopštila je danas Tove Ernst iz medijske službe EK.

"Zaštita manjina je princip koji se izričito pominje u Ugovoru o EU. Povelja o osnovnim pravima u EU zabranjuje diskriminaciju na osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini. Međutim, Komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina, naročito u odnosu na pitanja priznavanja statusa manjina, njihovo samoopredjeljenje i autonomiju, odnosno upotrebu regionalnih ili manjinskih jezika", izjavila je Ernst Tanjugu, odgovarajući na molbu upućenu EK da prokomentariše ukidanje ćirilice u Vukovaru.

Prema njenim riječima, države članice zadržale su opšta ovlašćenja pri donošenju odluka o manjinama, a odredbe Povelje osnovnih prava tiču se država članica EU samo kada se primjenjuju zakoni EU.

Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je juče izmjene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.      

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.