NASA testirala motor od 12 miliona konjskih snaga (Video)

Juče

NASA testirala motor od 12 miliona konjskih snaga (Video)

NASA je juče testirala super motor RS-25 koji bi jednog dana raketu sa ljudskom posadom mogao poslati na Mars.

Američka svemirska agencija (NASA) dizajnirala je motor težak 70 tona kako bi ga postavila na raketu SLS (Space Launch System), a koja će tako pokretati svemirsku letelicu Orion. 

Test koji je obavljen 13. avgusta u Stennis Space Centru u državi Misisipi bio je šesti od ukupno sedam proba nad glavnim super motorom rakete SLS. Nju će sa Zemlje podići ukupno četiri motora sa dva generatora podizanja. 

"Ovo je najkomplikovaniji motor za rakete na svijetu upravo zbog toga što ga možemo nazvati 'Ferrari' među motorima", rekao je inžinjer Ketrin Krou. Kathryn Crowe. 

Predviđa se da će motor Orionu omogućiti prelazak i do 36.500 kilometara za samo jedan sat uz snagu od nevjerovatnih 12 miliona konjskih snaga.

Izvor:B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.