Balkance sa malim šansama za azil brže vraćati
ilustracija

Njemački poslanici

Balkance sa malim šansama za azil brže vraćati

Njemački poslanici iz redova konzervativaca pozvali su na dodatne mjere kojima bi se odvratili stanovnici Balkana da potražuju azil u Njemačkoj.

Mnogi bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbjeglica koje su stigle u Njemačku u prvoj polovini ove godine, 70.000 je došlo sa Balkana, prenio je Rojters.

Folker Kauder, član Hrišćansko-demokratske partije CDU njemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je da bi stanovnike Balkana, za koje postoje male šanse da dobiju azil, brže trebalo vraćati u domovinu. 

"Ko god dođe sa Kosova, trebalo bi da bude vraćen u roku od mjesec dana", rekao je on za list "Velt". 

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije EPP i član Hrišćansko-socijalne unije CSU iznio je ideju ponovnog uvođenja obaveznih viza za građane sa Kosova i Srbije, prenio je Rojters. 

"U sadašnjoj situaciji, ovo pripada da se nađe na stolu", rekao je Veber. 

Veber je u intervjuu za radio "Dojčland funk" rekao da je u Njemačkoj zabilježen nagli porast broja izbjeglica sa Kosova koje traže azil otkako im je ukidanjem viza olakšano da stignu do granica Evropske unije preko Srbije. 

U prvih šest mjeseci ove godine stiglo je 29.000 zahtjeva za azil građana Kosova, što je druga po veličini grupa poslije Sirije, u odnosu na 2.000 u istom periodu prošle godine, saopštilo je ministarstvo za migracije. 

Tomas Štrobl, još jedan član CDU, rekao je za list "Tages špigel" da Njemačka razmatra smanjenje finansijske podrške tražiocima azila, kako bi je uklonila kao podsticaj. 

List "Frankfurter alemajne sontagscajtung" je izvijestio da je njemačka vlada odlučila da samit posvećen pitanjima azila pomjeri sa 9. septembra na oktobar ili novembar. 

Dnevnim redom samita je predviđeno proširivanje liste teritorija koje se smatraju bezbjednim, čime izbjeglice koje dolaze odatle gube pravo da traže azil, na Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, navodi njemački list. 

Portparol njemačke vlade nije mogao da potvrdi novi datum samita, niti da otkrije detalje dnevnog reda, navela je britanska agencija.

Izvor:Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.