Posljedice atomske eksplozije po vaš grad
ilustracija

Aplikacija

Posljedice atomske eksplozije po vaš grad

Internet sajt PRI razvio je interaktivnu aplikaciju radi senzibilizacije svjetske javnosti na opasnosti od atomskog oružja.

Običnom čovjeku može biti teško da zamisli konkretne posljedice atomske eksplozije, te da bi shvatio razmjere drame koju su stanovnici Hirošime preživjeli prije sedam decenija, PRI je osmislio poučnu APLIKACIJU koja korisniku pruža mogućnost da sagleda strahote koje bi bacanje bombe na njegov grad izazvalo.

Dovoljno je izabrati jednu opštinu na mapi da bi se vidjelo dokle seže udarni talas.

Na prostoru označenom crvenom bojom, prečnika 800 metara oko epicentra, razaranje je totalno, a procenat smrtnosti iznosi 90 odsto, mada radijacija ostavlja malo šansi rijetkim preživjelim.

Na prostoru svijetlo crvene boje, prečnika 1,5 kilometara, razaranje je i dalje potpuno, ali tu stopa smrtnosti dostiže 70 odsto.

Naradžasta boja obilježava prostor prečnika pet kilometara na kom su razaranja i dalje velika.

Bijelom bojom je obuhvaćen prostor prečnika 20 kilometara u kom zgrade i dalje stoje na svom mjestu, mada su pretrpjele znatna oštećenja.

Kako prenosi RTCG, sve navedene brojke zasnivaju se na statističkim podacima bombardovanja Hirošime i Nagasakija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.