Nepregledno ljubičasto prostranstvo lavande mamac za turiste (FOTO)
Foto: AA

Velika Britanija

Nepregledno ljubičasto prostranstvo lavande mamac za turiste (FOTO)

Nekoliko stotina hektara prekrivenih lavandom nedaleko od Suttona u Velikoj Britaniji mamac je za turiste iz čitavog svijeta koji dolaze kako bi snimili svoje najbolje fotografije, piše Agencija Anadolija (AA).

Biljka koja raste na polju Mayfield se transportuje u brojne dijelove svijeta gdje bude korištena za eterična ulja, izradu domaćih i mirisnih sapuna te kao začin. Postoji pregršt načina na koji se lavanda može koristiti, a njene blagodati i ljekovita svojstva poznata su širom svijeta.

Lavanda se smatra očaravajućom biljkom zbog njenog predivnog izgleda i intenzivnog, umirujućeg mirisa. Njen cvijet koristi se za dobijanje lavandinog ulja koji je kasnije koristi kao antiseptik i u aromaterapiji. 

Ljubičasta biljka uzgaja se uglavnom na Kanarskim ostrvima, u južnoj Evropi, sjevernoj i istočnoj Africi, na Mediteranu, južnoj i zapadnoj Aziji, te na jugoistoku Indije. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.