10 evropskih gradova koje tek treba da otkrijete! (FOTO)
Briž, Belgija

Destinacije koje vrijedi posjetiti

10 evropskih gradova koje tek treba da otkrijete! (FOTO)

Iskusite nešto novo posJetom ovih 10 (za mnoge) skrivenih dragulja Evrope!

Nije tajna da su Pariz, London, Berlin, Barselona i Rim nevjerovatni gradovi puni prelijepe arhitekture, istorije, kulture i još mnogo čega. Ipak, u Evropi se nalazi veliki broj drugih mjesta vrijednih pažnje koji se ponekad izgube na radaru prosječnog turiste u odnosu na pomenute metropole.

Pogledajte šta smo pripremili za vas...

 

Briž (Belgija)

 

Nešto najbliže putovanju kroz vrijeme je posjeta ovom srednjevjekovnom gradu u Belgiji punom kaldrmisanih ulica, kanala, starih stambenih zgrada pretvorenih u restorane i prodavnice, a ponekad možete naići i na konje i kočije. Najbolje je da ga posjetite zimi kada su manje gužve i izgleda prosto božanstveno prekriven snijegom.

 

Budimpešta (Mađarska)

 

Najbliža evropska metropola Srbiji i omiljena turistička destinacija njenih građana je donekle zapostavljena među ostalim svjetskim turistima, vjerovatno zato što zemlja i dalje za mnoge ima auru Istočne Evrope. Svako ko je vidio njene mostove, stari grad, kuću opere i ostale arhitektonske ljepote zna da je Budimpešta grad koji se ne smije zaobići.

 

Edinburg (Škotska)

 

Sa srednjovjekovnim starim gradom uskih ulica i novim gradom u neoklasičnom stilu, Edinburg je mjesto velikih kontrasta. Edinburški zamak je najpoznatija znamenitost, a turistima se preporučuje da posjete grad u avgustu kada se održava čuveni Festival drame i komedije.

Helsinki (Finska)

 

Glavni grad Finske posjeduje veliki šarm, a danas je veoma aktuelan među ljubiteljima hrane zbog svoje veoma razvijene gastronomske scene. Sada je pravo vrijeme da ga posjetite!

 

Mostar (Bosna i Hercegovina)

 

Većina turista koji posjećuju Bosnu odlučuje se da ide u Sarajevo. Ne tako daleko nalazi se ovaj živopisni gradić okružen planinama, dom čuvenog Starog mosta.

 

Porto (Portugal)

 

Teško je ne zaljubiti se u Porto. Lociran na zapadu zemlja na obali Douro rijeke, Porto je poznat po mješavini boja i arhitektonskih stilova, kao i velikom broju vinarija koje su redovna destinacija ljubitelja ovog alkholnog napitka.

 

Salcburg (Austrija)

 

Situiran na granici Austrije sa Njemačkom i sa pogledom na Alpe, Mocartov rodni grad je i dan danas posvećen muzici sa nekoliko redovno posjećivanih koncertnih sala.

 

Sevilja (Španija)

 

Ako želite da iskusite autentičnu špansku kulturu, posjetite Sevilju i uživajte u vrućoj atmosferi flamenko plesača i plesačica koji okupiraju ulice tokom proljećnih festivala.

 

Talin (Estonija)

 

Glavni grad Estonije nudi mješavinu skandinavske i ruske kulture, ukusnu hranu i pregršt istorijskih znamenitosti, od kojih je najpoznatiji Stari grad, inače zaštićen od strane UNESCOa.

 

Verona (Italija)

 

U velikoj konkurenciji drugih italijanskih gradova, Verona teško dolazi do izražaja. Najpoznatija prije svega kao mjesto u kojem se odigrava Šekspirova drama Romeo i Julija, Verona nudi mnoge turističke atrakcije od kojih ne treba propustiti posjetu velikom koloseumu.

Izvor: Elle.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.