Od bitke na Vučjem dolu 139 godina
ilustracija

Jedna od najslavnijih pobjeda

Od bitke na Vučjem dolu 139 godina

Danas je obilježeno 139 godina od bitke na Vučjem dolu, jedne od naslavnijih pobjeda nad Turcima. Vijenac na spomenik junacima poginulim u toj bici, položile su delegacije opštine Nikšić, SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, načelnik opštine Trebinje Slavko Vučurević i počasna garda Vojske Crne Gore.

Izveden je i kulturno-umjetnički program, a sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve, protojerej Bojan Bojović održao je opijelo.

U crnogorsko-turskom ratu koji je trajao od 1876-1878 godine, a koji je zbog dužine trajanja, intenziteta vojnih operacija, brojnosti upotrijebljenih snaga i podnesenih žrtava nazvan Velji rat, poginulo je preko 3.000 crnogorskih vojnika.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da su upravo ta bitka i čuveni barjak iz bitke, simbol slobode i ljubavi prema svojoj zemlji i njenom trajanju.

“Bitka na Vučjem dolu značajno je uticala na odluku velikih sila da na Berlinskom kongresu Crnu Goru proglase za državu 13. jula 1878. godine”, podsjetio je Grbović. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.