EK u potpunosti podržava arbitražu
ilustracija

Poruka Hrvatskoj

EK u potpunosti podržava arbitražu

Evropska komisija razumije zabrinutost Hrvatske, ali podržava arbitražni postupak i smatra da u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje pitanja zabrinutosti hrvatske strane, rekla je danas portparolka Komisije Mina Andreeva.

"Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi s navodnim skandalom prisluškivanja. Međutim, EK u potpunosti podržava arbitražni postupak i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost kod obje strane", rekla je Andreeva povodom jučerašnje izjave hrvatskog premijera Milanovića da će ova zemlja napustiti arbitražni postupak sa Slovenijom oko Piranskog zaliva.

Po njenim riječima, u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, uz istovremeno zadržavanje potpunog funkcionisanja arbitražnog sistema, prenosi Index.hr

"Komisija naglašava važnost dobrog funkcionisanja Stalnog arbitražnog suda za glatku i efikasnu primjenu zakonodavstva EU-a u budućnosti", odgovorila je Andreeva na pitanje agencije Hina o stavu EK u vezi s najnovijim razvojem događaja oko arbitraže.

Andreeva dodaje da je Komisija upoznata sa situacijom i razvojem događaja i da, iako nije strana u arbitražnom postupku, pažljivo prati što se događa.

Zoran Milanović je danas pismom odgovorio slovenačkom premijeru Miru Ceraru, koji je juče Hrvatskoj poručio da se arbitraža mora nastaviti.

"Vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini je do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi", napisao je Milanović, dodajući i kako je "Hrvatska i dalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične linije sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu sa međunarodnim pravom" te da se "dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Evropskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu".

Hrvatski Sabor bi sjutra trebalo da raspravlja o izlasku iz arbitražnog sporazuma iz 2009. kojim je dogovoren način rješavanja graničnog spora i prekinuta slovenačka blokada hrvatskih pristupnih pregovora sa EU.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.