San pooštrava moć prisjećanja
Ilustracija

Istraživanje

San pooštrava moć prisjećanja

Najnovija studija je pokazala da spavanje dvostruko povećava šanse da se osobe prisjete prethodno zaboravljene informacije, prenosi Agencija Anadolija(AA).

Naučnici sa britanskog Univerziteta Exeter smatraju da san memoriju čini dostupnijom i pooštrava moć prisjećanja.

Istraživanje je provedeno na volonterima koji su trebali zapamtiti izmišljene riječi poslije spavanje ili nakon što su 12 sati bili u budnom stanju. Oni koji su spavali su bili mnogo uspješniji u prisjećanju riječi od učesnika u istraživanju koji su bili budni.

Psiholog Nicolas Dumay koji je vodio istraživanje izjavio je da stanje nakon sna poboljšava memoriju i utiče da se sjećanje izoštri tokom noći.

Smatra kako to takođe objašnjava činjenicu da dok osobe spavaju aktivno razmišljaju o stvarima koje su im važne.

Dumay smatra da poboljšanje pamćenja dolazi iz hipokampusa, dijela mozga koji ima ključnu ulogu u prisjećanju.

Napominje kako ipak loše navike poput konzumacije alkohola i cigareta smanjuju sivu materiju, a samim tim i hipokampus što dovodi do oštećenja ćelija koje su zadužene za memorisanje informacija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.