Volkswagen najveći prodavac automobila na svijetu

Pretekao Toyotu

Volkswagen najveći prodavac automobila na svijetu

Prema polugodišnjim rezultatima, Volkswagen je pretekao Toyotu i tri godine prije roka koji si je odredio postao najveći prodavač automobila na svijetu, piše Bloomberg.

Toyota je u utorak objavila da je u prvih 6 mjeseci 2015 prodala 5,02 miliona vozila a Volkswagen je prodao 5,04 miliona prema izvještaju objavljenom početkom mjeseca. Toyoti je prodaja pala 1,5 posto, a Volkswagenu 0,5 posto.

Iskoristili su ubrzani rast prodaje u Evropi

Volkswagen je iskoristio najbrži rast prodaje u Evropi u zadnjih pet i po godina kojim je amortiizrao usporavanje na svom najvećem tržištu Kini. Cilj da postanu najveći prodavač na svijetu postavili su 2007. i dali su si deset godina vremena. Do tada još treba vidjeti koliki će biti pad prodaje u Kini gdje upravo počinju ozbiljni finansijski problemi zbog kretanja berzi a Volkswagen će morati da se bori i s konkurencijom jeftinih kineskih terenaca.

Trka Toyote i Volkswagena još nije gotova, Njemci imaju tijesnu prednost i analitičari očekuju da će odlučivati milimetri. Od 2009. automobilska se industrija širi svake godine, a urušavanje potražnje u Rusiji bio je prvi problem s kojim se suočila.

Kriza prodaje u skoro cijelom svijetu

Slijedili su problemi u nekim zemljama Jugoistočne Azije i Južne Amerike a zatim kriza u Kini. U Americi se rast takođe usporio, na 4,4 posto, što je najmanji godišnji rast od početka oporavka.

Direktor prodaje Volkswagena Christian Klingler rekao je da kompanija “nije imuna” na tržišne trendove u Kini i da je stanje u Južnoj Americi i Rusiji “i dalje napeto”. U Japanu, prodaja im je pala 17 posto.

Najduži period ekonomskog rata u eurozoni ojačao je prodaju automobila i dalo mu čvrsto uporište u zemljama u kojima dominira, uglavnom u Zapadnoj Evropi gdje je prodaja rasla više od 6 posto, ponajviše zahvaljujući Passatu sedanu i Porscheovom Macan kompakt terencu.

Izvor: Bankar.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.