„Vrtoglav pad“ onih koji su protiv NATO članstva
Ilustracija

Istraživanje CEDEM-a

„Vrtoglav pad“ onih koji su protiv NATO članstva

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 36,6 odsto građana, pokazalo je posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), a broj onih koji su za i protiv integracije države u Alijansu je izjednačen.

Izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica, predstavio je danas rezultate redovnog istraživanja političkog javnog mnjenja u Crnoj Gori i kazao da je, u odnosu na septembar prošle godine, zabilježen „vrtoglav pad“ onih koji su protiv NATO članstva – sa 44,5 odsto na 37,3 odsto, prenosi Mondo pozivajući se na agenciju Mina.

Prema istraživanju CEDEM-a, sprovedenom u julu, 36,3 odsto ispitanika kazalo je da bi njihov odgovor bio potvrdan ukoliko bi sjutra glasali o članstvu Crne Gore u NATO, dok bi odgovor 37,3 odsto ispitanika bio negativan. Stav nema 26,1 odsto.

Podrška NATO-u, kad su u pitanju opredijeljeni glasovi, je 49,5 odsto za i 50,5 odsto protiv.

Koprivica je precizirao da bi, ukoliko bi bio održan referendum o NATO članstvu, izlaznost bila 74 odsto, što je, kako je rekao, prilično visoka izlaznost.

Ukoliko bi referendum bio sjutra održan, dodao je, glasovi bi bili izjednačeni. „I vrlo je velika vjerovatnoća da bi priča o referendumu, uslijed ovolike javne kampanje, mogla da prođe“.

„Iz podataka se jasno može zaključiti da je broj glasača koji su za i protiv sada donekle ujednačen. U našim prethodnim istraživanjima uvijek smo bilježili veći broj onih koji su protiv nego onih koji su za, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da je ova brojka sada prilično izjednačena“, rekao je on.

Koprivica je podsjetio da je u julu 2012. godine bilo više onih koji su za nego onih koji su protiv članstva u Alijansi.

„Od tada, konstantno bilježimo više onih koji su protiv nego onih koji su za. Međutim, u odnosu na septembar prošle godine, bilježimo vrtoglav pad onih koji su protiv – sa 44,5 odsto na 37,3 odsto, dakle, skoro osam procenata“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ: Crnogorci nemaju nikakvih uslova da donesu racionalan sud o NATO

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.