NATO solidaran sa Turskom

Terorizam globalna prijetnja

NATO solidaran sa Turskom

Partneri Turske u NATO izražavaju "snažnu solidarnost" sa tom državom i bezbjednost Alijanse je nedjeljiva, navodi se u današnjem saopštenju NATO.

Ambasadori zemalja članica NATO "snažno osuđuju terorističke napade protiv Turske i izražavaju saučešće turskoj vladi i porodicama" poginulih u nedavnim terorističkim napadima, stoji u saopštenju.

"Terorizam predstavlja direktnu pretnju bezbjednosti država NATO i međunarodnoj stabilnosti i prosperitetu. To je globalna prijetnja koja ne poznaje granice, nacionalnost ili vjeru - izazov protiv koga međunarodna zajednica mora da se bori i rješava ga zajedno", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je izdato nakon hitnog sastanka u sjedištu NATO sazvanog kako bi se saslušala Turska u iznošenju prijetnje sa kojom se suočava od ekstremista Islamske države i akcija koje preduzima kao odgovor, prenio je AP.

Današnji sastanak je tek peti te vrste od kad je osnovan NATO, na čelu sa SAD, prije 66 godina. 

U obraćanju, prije sastanka, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da je sasvim opravdano održavanje sastanka, s obzirom na nestabilnost na granici Turske u jugoistočnom pragu NATO.

NATO sporazum omogućava zemljama članicama da traže hitne konsultacije, ako smatraju da im je ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.