Istovremeno poletjela 433 balona (VIDEO)
Ilustracija

Svjetski rekord

Istovremeno poletjela 433 balona (VIDEO)

U Francuskoj je srušen svjetski rekord iz 2013. kada su istovremeno puštena u vazduh 433 balona.

“Ovo je nova stranica u istoriji balonaštva”, rekao je organizator događaja koji se održava svake dvije godine pod nazivom “Lorraine Mondial Air Ballons” Filip Buron Pilatr.

Polijetanje je trebalo da se organizuje u petak, ali je, zbog nepovoljnih meteroloških uslova, odgođeno za nedjelju.

“Prije dva dana nijesmo ni slutili da bi naš pokušaj mogao da rezultira svjetskim rekordom”, rekao je zadovoljno Buron-Pilatr, potomak Žan Fransoa Pilatra de Rozjea, koji je prvi u svijetu poletio balonom iz Pariza, 1783.

“Simultano polijetanje tolikog broja balona zahtijeva ogromnu koncentraciju, jer uvijek morate provjeriti da nije ugrožen balonaš do vas”, rekao je jedan od pilota.

U obaranju rekorda učestvovali su predstavnici više od 40 zemalja, a njihovo polijetanje pratilo je nekoliko hiljada posmatrača, prenosi Portal Rtcg.

Manifestacija u kojoj sudjeluje oko tri hiljade pilota i ekipa održava se do 2. avgusta.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.