Kaek, jedini grad u svijetu koji se kotira na berzi
ilustracija

U privatnom vlasništvu

Kaek, jedini grad u svijetu koji se kotira na berzi

Saudijski grad King Abdulah Ekonomik Siti, Kaek, koji je u privatnom vlasništvu i nalazi se na obali Crvenog mora, jedini se u svijetu kotira na berzi.

Kada bude dovršena njegova izgradnja, grad će na Saudijskoj berzi (Tadawul) vrijedjeti 92 miljarde eura (100 miljardi dolara), piše francuski list Figaro.

Saudijska vlada je za podizanje tog privatnog grada u pustinji potpisala sa kompanijom za nekretnine iz Dubaija, Emar Propertiz, sporazum o partnerstvu, a izgradnja je započeta 2006. tokom vladavine kralja Abdulaha, koji je preminuo u januaru 2015. godine.

Teritorija grada je podijeljena na više zona: na stambenu i industrijsku zonu, luku i marinu.

Do sada je završeno 15 odsto gradjevina i u upotrebu pušteno 90 kilometara puteva.

Grad, na površini od 180 kvadratnih kilometara, za sada ima 4.000 stanovnika a očekuje se da će do 2035. u njemu živjeti dva milona ljudi. Planirano je da postane jedan od strateških svjetskih luka na obali Crvenog mora.

Gradjani i kompanije u Kaeku oslobodjeni su plaćanja poreza na stanove i zemljište a u obavezi su da plaćaju samo komunalne usluge, i to privatnim agencijama.

Grad nema lokalnu vlast ni gradonačenika, već njime upravlja generalni direktor kompanije Emar Propertiz, Faad Al Rašid.

"Smatram da je upravljanje gradom operativni a ne politički zadatak. Nepoltička ličnost koja upravlja gradom daleko je korisnija", smatra Al Rašid.

Grad Kralja Abdulaha je jedini u svijetu koji se kotira na berzi ali ne i jedini u kome sve usluge obavljaju privatna preduzeća.

Lavasi, grad udaljen oko 100 kilometara od Bombaja u Indiji, takođe je privatni grad, ali u kome ima više investitora nego stanovnika.

I u SAD-u će uskoro nići grad u 100-postotnom privatnom vlasništvu za 10.000 stanovnika, koji je namijenjen zaposlenima u Fejsbuku, i koji će vrijedjeti oko 184 miliona eura.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.