ABS dijeta skida 6 kg za 2 nedjelje!
Ilustracija

Ravan stomak bez brojanja kalorija

ABS dijeta skida 6 kg za 2 nedjelje!

ABS dijeta je manje fokusirana na tjelesnu privlačnost mišićavog stomaka, a više na povećani rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti koje suvišni kilogrami u području stomaka nose sa sobom. Sami kombinujete obroke od 12 određenih namirnica i pojedete koliko stane na tanjir, a za dvije nedjelje imaćete šest kilograma manje i ravan stomak.

Šest osnovnih smjernica i temelja ABS dijete su: unos šest obroka dnevno, redovna konzumacija smutija, svjesnost o tome šta piti, a šta ne, "ne" brojanju kalorija, fokusiranje na 12 "moćnih" namirnica i unos jednog obroka po želji nedjeljno.

1. Samo odabrana hrana

12 moćnih namirnica uz koje ćete za šest nedjelja da postignete ravan i mišićav stomak su: orašasti plodovi, pasulj i mahunarke, zeleno povrće, mlijeko smanjene masnoće, puter od kikirikija, zobena kaša, bijelo meso i riba, maslinovo ulje, jaja, cijele žitarice, proteini surutke, bobičasto voće.

2. Sami kombinujete obrok

Šest obroka dnevno podrazumijeva tri glavna i tri međuobroka, koji se međusobno smjenjuju uz osnovno pravilo da svaki obrok mora da sadrži barem dvije, a međuobrok minimum jednu namirnicu iz grupe 12 "moćnih" namirnica. Ove namirnice su osnov dijetnog plana s obzirom da je riječ onutritivno vrijednim namirnicama po pravilu bogatim proteinima, zdravim masnoćama i kalcijumom. Koju ćete namirnicu da odaberete, zavisi samo od vas, ali izbor je dovoljno veliki da zadovolji svačiji ukus.

3. Koliko stane na tanjir

Dvanaest moćnih namirnica učiniće lakšim gubljenje težine i masnog tkiva oko stomaka. Znajući koliko brojanje kalorija može da bude frustrirajuće za osobu na dijeti,  ABS dijeta brojanje kalorija zamjenjuje pravilom da nijedan obrok ne bi smio da bude veći od prečnika tanjira.

4. Dan za poslastice

Iako na ABS dijeti treba maksimalno da izbacite rafinisane šećere, zasićene i trans masnoće i kukuruzni sirup bogat fruktozom, jednom nedjeljno možete da pojedete šta god poželite, a preporučuje da to bude ono za čime najviše žudite. Tako se sprječava zasićenje dijetom i omogućuje dugotrajno pridržavanje. Još jedna važna smjernica je redovna zamjena obroka ili međuobroka smutijem napravljenim od mleka niskog procenta masnoće ili jogurta, proteina surutke, voća i kikiriki putera.

5. Puno vode

Savjetuje se i unos osam čaša vode dnevno kako bi se zavarala eventualna glad i izbacili toksini iz tijela. Osim vode, dopušteno je da pijete mlijeko niskog procenta masti i zeleni čaj.

6. Ne gazirano i alkohol

Ljeti posebno treba izbjegavati prekomjerni unos gaziranih pića, koja su izuzetno kalorična pa bi mogla da podstaknu povratak izgubljenih kilograma. Zato smanjite ili izbjegavajte gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umjesto toga pijte ohlađeni čaj od mente, koji umiruje probavu i smanjuje nadutost u crijevima.

7. Skrivena so

So uzrokuje zadržavanje vode u organizmu, što doprinosi osjećaju nadutosti i povećanog stomaka. Mnogo namirnica koje svakodnevno koristite sadrži skrivenu so, koja predstavlja značajan izvor soli u ishrani. To su, na primjer,supe iz kesice, paštete, slane grickalice itd.

8. Dan odmora

Abs dijeta ima tri osnovna pravila fizičke aktivnosti kojih je neophodno da se pridržavate ako želite da dijeta u potpunosti uspije: razmak od barem 48 sati između vježbanja s tegovima, pet minuta zagrijevanja prije vježbanja i jedan dan odmora.

Dan odmora mora da bude potpuno slobodan, bez ikakvih fizičkih aktivnosti, jer tijelo tada mora dobro da se odmori. Za optimalne rezultate preporuka je da mijenjate rutinu vježbanja svakih mjesec dana kako se tijelo i mišići ne bi navikli na određene vrste vježbi jer bi tako mogla da se uspori izgradnja mišića.

9. Dobro žvaćite hranu

Ako brzo jedete i nemate naviku da hranu temeljno sažvaćete, tad je krivac za "veliki stomak" gutanje vazduha. Zato usporite i uživajte u hrani i nastojte da vam svaki obrok traje barem 30 minuta. Ljeti se više znojimo i gubimo so, koju je potrebno nadoknaditi hranom, a ako želite ravan stomak, treba da pazite da ipak ne pretjerate s njenim unosom.

10. Žitarice za probavu

Konstipacija može da se izbjegne konzumacijom vlakana, a preporuke za žene su 25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno. Dnevne potrebe za vlaknima mogu lako da se zadovolje ako ishrana sadrži adekvatne količine voća i povrćai ako je barem polovina dnevnog unosa žitarica i njihovih proizvoda cijelog zrna.

11. Puno vlakana

Ananas, đumbir i jogurt su namirnice koje dobro utiču na vašu probavu jer sadrže probavne enzime koji olakšavaju probavu i poželjno je da ih konzumirate za vitku liniju tokom letnje sezone. Lako može da se dogodi da tokom ljeta imate nadut stomak, a nutricionisti kažu da premalo vlakana u ishrani i tečnosti, kao i nedovoljno fizičke aktivnosti dovode do konstipacije koja za posljedicu ima nadutost.

12. Treba i vježbati

Fizička aktivnost je izuzetno važan dio ABS dijete iako prve dvije nedjelje samog programa nije nužna jer bi pažnju tada trebalo da usmjerite na ishranu. Jednom kad se počne s programom vježbanja, nedjeljni raspored je poprilično naporan s obzirom na to da uključuje treninge snage tri puta nedjeljno, a od toga je dva puta nedjeljno fokus na trbušnim mišićima. Tokom ostalih dana preporučuje se laganija aerobna aktivnost poput hodanja i plivanja.

13. Nastavite da jedete zdravo

ABS dijeta nakon završetka programa daje dvije smjernice za održavanje težine. Umjesto jednog obroka nedjeljno kada može da se jede šta god se poželi, možete da "varate" cio dan i da smanjite vježbanje. Da biste ipak održali željenu težinu i ravan stomak i nakon prestanka dijete, treba da pazite da ne pretjerate s unosom soli i da konzumirate češće i manje obroke.

14. Održavajte novu liniju

Kako biste nastavili održavati težinu koju ste postigli ABS dijetom, pokušajte i nakon završetka programa da jedete do pet manjih obroka jer velikom količinom hrane nepotrebno ćete opteretiti probavu i povećati mogućnost jo-jo efekta i povratka izgubljenih kilograma, prenosi Stil.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.