Anonimusi u borbi protiv simpatizera Islamske države
Ilustracija

Na Tviteru

Anonimusi u borbi protiv simpatizera Islamske države

Hakerska grupa "Anonimusi" (Anonymous) pojačala je napore u borbi protiv simpatizera Islamske države na Tviteru, objavljivanjem liste tviter naloga sa kojih se, kako su rekli, širi propaganda Islamske države, piše Bi-Bi-Si (BBC) na svom sajtu.

Lista sadrži više od 750 Tviter naloga protiv kojih su "Anonimusi" pokrenuli akciju i objavljena je na sajtu Pastebin. Na vrhu liste nalaze se nalozi koje imaju više od 10.000 pratilaca, ali i oni sa manjom "publikom".

Neki nalozi su preplavljeni slikama japanskih animiranih likova s ciljem ometanja internet pretraživača u pretrazi pojmova povezanih sa ID. Istovremeno, mnogi drugi nalozi su suspendovani ili ugašeni.

Uporedo sa operacijom na Tviteru, cilj "Anonimusa" je da se zatvore i nalozi na Fejsbuku, blogovi i veb sajtovi za koje se sumnja da ih koriste simpatizeri ID.

Objavljivanje liste je jedna od poslednjih akcija "Anonimusa" i drugih hakerskih organizacija protiv grupe ID i njihove onlajn podrške. 

Akcija "Anonimusa" je uslijedila nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron predstavio strategiju protiv "otrova" ekstremizma. Predloženi paket mjera uključuje zahtjev internet kompanijama da učine više na uklanjanju ekstremnog materija, kao i da se identifikuju autori postova.

Još nije jasno koliki je efekat akcije "Anonimusa" u ometanju i sprječavanju Islamske države u širenju propagande. Prema jednoj studiji, procjenjuje se da ID i simpatizeri kontrolišu više od 90.000 Tviter naloga.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.