Znate li da u Japanu ulice nemaju imena?
Ulica u Tokiju

Vjerovali ili ne

Znate li da u Japanu ulice nemaju imena?

U Zemlji izlazećeg sunca svega nekoliko većih ulica ima imena, dok se ostale obilježavaju na način koji bi na Zapadu svakodnevno dovodio do zabune...

Japanci koriste drugačiji adresni sistem od onog koji se primjenjuje u zapadnim zemljama. Umjesto da ulicama daju imena, Japanci blokove obilježavaju brojevima, a prostor između blokova ostavljaju bez imena.

Dakle, grad je podijeljen na bolokove i svaki od njih je obilježen jednim brojem, pa kada tražite bilo koji objekat, treba da pitate u kom bloku se nalazi. Ako se pak nalazite u nekoj ulici, a želite da dođete do određenog bloka neophodno je ili da dobro poznajete kraj ili da, ako ste turista, imate navigaciju.

Ovaj sistem adresiranja je specifičan i po tome što svaki kuća ili zgrada imaju svoje brojeve koji nemaju logičan raspored. Tako se kuća pod brojem 11 može nalaziti pored kuće broj 2. Naime, objekti dobijaju brojeve prema tome kada su sagrađeni u tom bloku.

Olakšavajuća okolnost je to što su blokovi mali, pa se adresa nalazi relativno brzo i lako.  Takođe, ovakav sistem adresiranja se jako lako čita na karti, pa ukoliko kao turista posjetite Japan, brzo ćete se navići na taj zanimljiv način obilježavanja adresa, prenosi Nationalgeographic.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.