NAUČNICI USHIĆENI

"Ovo je najveći dinosaurus s krilima ikada pronađen" (Foto)

Preistorijska pernata grabljivica otkrivena na sjeveroistoku Kine najveći je krilati dinosaurus ikada pronađen, tvrde naučnici.

Rođak velociraptora, koji je postao poznat zahvaljujući serijalu filmova “Parku iz doba jure”, dinosaurus dug dva metra živio je prije 125 miliona godina u gustim šumama.

Fosilni ostaci preistorijske životinje toliko su dobro očuvani da su naučnici uspjeli da rekonstruišu njeno impresivno pernato odijelo - od sitnog perja na glavi i vratu, preko dužeg perja na repu, pa sve do raskošnih krila.

Rođak velociraptora, koji je postao poznat zahvaljujući serijalu filmova “Parku iz doba jure”, dinosaurus dug dva metra živio je prije 125 miliona godina u gustim šumama.

642009dinosauruskinafototanjugapff

Gotovo kompletno sačuvani skelet pernate grabljivice nađen je u sedimentnoj stijeni u drevnom jezerskim koritu u kineskoj provinciji Liaoning

Nova vrsta dinosaurusa Dženjuanlong suni živio je među brojnim drugim vrstama, kao što je dinosaurus Jutiranus huali, ili “pernati tiranin”. Pod njima su živjeli gušteri, vodozemci i razne vrste sisara, uključujući i repenomamusa, životinje veličine jazavca, koja se hranila mrtvim dinosaurusima.
642007dinosauruskinafotoreuters1ff

Gotovo kompletno sačuvani skelet pernate grabljivice nađen je u sedimentnoj stijeni u drevnom jezerskim koritu u kineskoj provinciji Liaoning. Formacija stijena Jisijan postala je prava riznica izuzetno dobro očuvanih dinosaurusa, od kojih su mnogi imali perje.

Kada vidite velikog dinosaurusa s kratkim prednjim udovima i krilima kao u ptice, nameće vam se pitanje: čemu ona zapravo služe?

“Ovo je najveći dinosaurus s krilima ikada pronađen”, kaže Stiv Brusat, paleontolog sa Univerziteta u Edinburgu. “Sve u svemu, veoma liči na pticu, ali je velik i ima veoma kratke prednje udove s raskošnim krilima.”
 

Dženjuanlong suni je zagonetka za naučnike, jer uprkos impresivnim krilima vjerovatno nije mogao da leti. Brusat kaže da nije poznato čemu su ona služila, ali da je moguće da ih je koristio za udvaranje, baš kao što se i paun razmeće svojim repnim perjem da bi privukao paunice. Druga mogućnost je da su dinosaurusi krilima štitili svoja jaja.


Brusat pretpostavlja da su krila nastala iz drugih razloga, a da su kasnije pomogla životinjama da polete.
 

“Kada vidite velikog dinosaurusa s kratkim prednjim udovima i krilima kao u ptice, nameće vam se pitanje: čemu ona zapravo služe? Ranije smo mislili da je letelo maltene sve što je imalo krila, ali sada u to više nismo sigurni”, kaže on.

Izvor:Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.