Mitrić: Promijeniti Ustav, pa vraćati mandate
Blagota Mitrić

Etički kodeks nije pravni akt

Mitrić: Promijeniti Ustav, pa vraćati mandate

Političke partije, ukoliko žele da im poslanici vrate mandat moraju, prije svega, mijenjati Ustav, ocijenio je bivši predsjednik Ustavnog suda, profesor Blagota Mitrić.

Socijalistička narodna partija (SNP) predala je u skupštinsku procedure dopunu Etičkog kodeksa poslanika po kojem zadržavanje mandata poslanika, nakon napuštanja partije, predstavlja grubo kršenje izborne volje građana. 

"Da bi se izmijenila ta situacija, da poslanici koji napuste partiju vrate mandat stranci, treba da se mijenja Ustav, a ne Kodeks", kazao je Mitrić za Pobjedu.

On je podsjetio da u najvišem pravnom aktu piše da se poslanik opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju.

"Znači mandat je njegov, a ne partije. Ima i odluka Ustavnog suda koja to potvrđuje", rekao je Mitrić, dodajući da Etički kodeks, kako je kazao, nije pravni akt, već sadrži neka načela o profesiji i može da ima moralnu ulogu.

"Ima ustavno načelo koje kaže: sve što je zakonito ne mora i da je pravedno. Ovdje je pravo na prvom mjestu, istakao je Mitrić.

Danas je, kako kaže, preovlađujuće tumačenje Ustava da je poslanik vlasnik svog mandata. To, međutim, nije uvijek bilo tako.

Mitrić je rekao da je kada je on bio predsjednik Ustavnog suda, pisalo u Zakonu o izboru odbornika i poslanika kada odborniku ili poslaniku prestaje funkcija prije isteka mandata, a to je - između ostalog I napuštanjem stranke.

"Tadašnji sastav Ustavnog suda je tumačio da je ta norma u skladu sa zakonom zato što se poslanici kod nas ne biraju kao pojedinci, nego se biraju sa stranačke liste. Dakle, oni su došli na te funkcije preko partijske liste, voljom njihove partije", rekao je Mitrić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.