Najbolje ostrvo na svijetu
Galapagos – Ekvador

Galapagos

Najbolje ostrvo na svijetu

Udaljeni vulkanski arhipelag poznat po egzotičnim životinjama i biljkama, Galapagos, proglašen je najboljim ostrvom na svijetu. Ovu titulu dali su mu putnici koji su glasali u magazinu Travel + Leisure.

Ostrvo, odnosno grupa ostrva, nalazi se u sklopu Ekvadora u Tihom okeanu, a uklonjen je 2010. godine s UNESCO-ve liste svjetske baštine koja je u opasnosti. UN-ova agencija zadovoljna je time kako je vlada ove zemlje počela da preduzima korake za suočavanje s prijetnjama koje predstavljaju invazivne vrste, neobuzdani turizam i pretjerani ribolov.

 



Ostrvlje je geološki jako mlado i poznato je po velikom broju endemskih vrsta koje je prvi izučavao Čarls Darvin 1835. godine. Njegova zapažanja i prirodnjačka kolekcija doprinijeli su razvoju Darvinove teorije evolucije prirodnom selekcijom.

Ostrvlje Galapagos se sastoji od 13 velikih ostrva, 17 manjih i više od 40 hridi na površini od oko 9.000 km2. Ostrvlje se nalazi na udaru tri okeanske morske struje (ekvatorska kontrastruja, sjevernopacifička struja i južna ekvatorska struja), a neprestana seizmička i vulkanska aktivnost odražava procese koji su doveli do stvaranja arhipelaga. Neka ostrva su vrhovi vulkana koji se uzdižu 3.000 m sa morskog dna. Veća ostrva imaju manje strme obale sa šljunčanim i pješčanim plažama, nastale erozijom vulkanskih stijena.

Na pet naseljenih ostrva (Santa Cruz, San Cristobal, Isabela, Floreana i Baltra) sveukupno živi oko 25.000 stanovnika koji uglavnom govore španskim jezikom. Glavni grad pokrajine Galapagos je Puerto Bakveriso Moreno.

 



Zbog razlika u veličini ostrva i visini njihove obale, na njima su mnoge životinje evoluirale u endemske vrste. Tako su sve vrste reptila, osim dvije vrste morskih kornjača, endemi: galapagoška kornjača (uključujući 11 podvrsta na 11 različitih ostrva), galapagoška kopnena iguana (Conolophus subcristatus), morska iguana (Amblyrhynchus cristatus), i nekoliko endemskih vrsta guštera. Od 57 vrsta ptica, njih 26 (46%) su endemi (poput 13 vrsta Darvinovih zeba, galapagoški pingvin i galapagoški škanjac), a 31 vrsta su ptice selice. Od sisara, tu je šest domaćih vrsta: galapagoški morski lav (Zalophus wollebaeki), galapagoška foka (Arctocephalus galapagoensis), dvije vrste pacova i dvije vrste šišmiša.

 



Lista najboljih ostrva na svijetu:

1. Galapagos, Ekvador
2. Bali, Indonezija
3. Maldivi
4. Tasmanija, Australija
5. Santorini, Grčka
6. Moorea, Francuska Polinezija
7. Maui, Havaji
8. Kauai, Havaji
9. Veliki koralni greben u Australiji

10.Malta
 

(Rtcg)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.