NASA u ‘pohodu’ na Pluton: Uskoro istorijski trenutak

Letelica “Novi horizonti”

NASA u ‘pohodu’ na Pluton: Uskoro istorijski trenutak

Letelica “Novi horizonti” danas će proleteti pored planete Pluton, i tako po prvi put u istoriji pružiti čovječanstvu bolju sliku o nebeskom tijelu udaljenom 4.8 milijarde kilometara od Zemlje.

U ovom trenutku, letelica se brzinom od skoro 50.000 kilometara na čas približava malom svemirskom prostoru udaljenom 12.500 kilometara od Plutona. Dimenzije ‘okvira’ ovog prostora iznose samo 100 x 150 kilometara. 

Prilikom prolaska kroz naznačenu oblast, letelica će ka planeti aktivirati svih sedam naučnih instrumenata, zahvaljujući čemu ćemo biti u mogućnosti da izbliza vidimo detalje njene površine. 

“Novi horizonti” će takođe poslati fotografije nekih od šest Plutonovih satelita. 

Zbog izuzetne brzine kretanja, svemirsku sondu od 478 kilograma može da ošteti čak i najmanji djelić asteroida, ali NASA i laboratorija Univerziteta za primijenjenu fiziku “Džon Hopkins”navode da su šanse da se tako nešto dogodi jedan prema 10.000. 

Letelica će patuljastoj planeti biti najbliža oko 14 časova popodne (na NASA-inom sajtu nalazi se tajmer koji odbrojava vrijeme), ali će podaci biti poslati na Zemlju tek oko 22 časa. Oni će stići tek sjutra ili prekosjutra, kada ćemo saznati da li je misija uspješno izvedena. U slučaju da jeste, videćemo nove fotografije, tako da - spremite se za još novosti.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.