Vježbe za djelotvorno razbijanje celulita
Ilustracija

Počnite odmah

Vježbe za djelotvorno razbijanje celulita

Celulit koji se najprije primjećuje na zadnjici i zadnjem dijelu butina, u blažoj ili izraženijoj formi, ima skoro 98 odsto žena, starih i mladih, mršavih i onih bucmastijih.

Ako se na vrijeme ne reaguje, masnoće se talože i na drugim dijelovima tijela i kada se nakupe u količini da postanu vidljive, koža poprima neravnine koje podsjećaju na pomorandžinu koru.

Neke loše životne navike, na prvom mjestu kafa, cigarete, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, ali i genetika, igraju veoma važnu ulogu u nastanku celulita. Pažljivim izborom namirnica i umjerenim vježbanjem mogu da se postignu zadovoljavajući rezultati za kratko vrijeme.

Na jelovniku bi trebalo da preovlađuju riba, nemasna mesa, svježe voće i povrće i proizvodi od mlijeka sa što manjim procentom masnoće. Trebalo bi unositi dosta tečnosti, prije svega vodu i nezaslađene čajeve. Vitamini C i E iz svježeg voća i povrća poboljšaće elastičnost kože.

Umjerena fizička aktivnost takođe može da pomogne u rješavanju ovog problema. Dovoljno je da odvojite od tri do četiri puta nedjeljno po 30 minuta da bi celulit nestao sa kritičnih regija na tijelu.

Čučanj (plie)

Raskoračni stav, stopala su nešto šire od obima kukova, i malo su okrenuta u stranu. Savijte noge u koljenima i spustite se u duboki polučučanj. U tom položaju zadržite se nekoliko sekundi i vratite u početni položaj. Uradite tri serije od 10 do 15 ponavljanja.

Iskorak

Raskoračni stav, stavite ruke na bokove. Napravite iskorak desnom nogom i spuštajte se na dolje dok desno koljeno ne bude pod pravim uglom, a lijevo na samo nekoliko milimetara od poda. Vratite se u početni položaj odupirući se desnom petom o pod. Ponovite vježbu sa drugom nogom. Radite naizmjenično od 15 do 20 iskoraka. Ako hoćete da vježbu učinite težom, u svaku ruku uzmite teg od pola ili jednog kilograma.

Stepenik

Stanite ispred stepenika, koji treba da bude u visini koljena, i podignite lijevo stopalo. Oduprite se petom lijeve noge dok se tijelo potpuno ne ispravi i ne budete stajali na jednoj nozi na stepeniku. Vratite se polako nazad tako da desna noga potpuno dodirne pod. Ponovite nekoliko puta, a zatim vježbu uradite i sa drugom nogom.

Karlica

Lezite na leđa, ruke su pored tijela, noge savijene u koljenima. Podižite karlicu što više. Zadržite se u ovom položaju dvije-tri sekunde, i vratite se u početni položaj. Ponovite 10-15 puta.

Zatezanje zadnjice

Lezite na leđa, savijte koljeno lijeve noge, a desnu ispravite i podignite u ravni sa natkoljenicom savijene noge. Uvucite stomak, raširite ruke, odignite zadnjicu i pokušajte što je duže moguće da izdržite u tom položaju. Ponovite od sedam do 10 puta sa svakom nogom. Da bi vježba bila teža, umjesto da držite ruke pored tijela, prekrstite ih na grudima.

Podizanje noge

Kleknite na pod, podlakticama se oslonite na podlogu. Jednu nogu savijte pod uglom od 90 stepeni i podignite tako da butina bude paralelna sa podlogom, i vratite je u početni položaj. Vježbu ponovite sa svakom nogom po 10 puta.

Izvor: Prva.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.