20 tajni ravnog stomaka
Ilustracija

Ovo je prava kombinacija

20 tajni ravnog stomaka

Savršeno ravan stomak nećete postići izgladnjivanjem niti mukotrpnim vježbanjem u teretani.

Smanjenje masti na području stomaka ćete postići kombinacijom pravilne ishrane i pravilnim vježbanjem. Premali unos kalorija će podstaći zadržavanje masti, stoga je važno da unosite preporučenu dnevnu količinu kalorija. Ako ćete samo vježbati, a i dalje nepravilno jesti, vrijeme koje ćete potrošiti na vježbanje će biti uzaludno.

Pripazite na držanje

Pravilno držanje dok stojite, sjedite ili vježbate će vas odmah učiniti vitkijima. Pravilno držanje će podstaći naprezanje mišića na području stomaka, a ne treba ni spominjati koliko je pravilno držanje važno za kičmu.

Trošite mast

Vježbe snage će vam pomoći da definišete mišiće stomaka, ali nemojte zaboraviti na aerobne vježbe koje su najbolje za mršavljenje. Ako želite doći do brzih rezultata, radite intervalne treninge koji se sastoje od vježbi snage i aerobnih vježbi.

Opustite se

Prevelika količina stresa može izazvati hronično visok nivo hormona stresa u tijelu koji smanjuju sposobnost tijela da troši masti na području stomaka. Ako ste uvijek napeti, vježbajte tehnike opuštanja, prenosi Kolektiv.

Počnite sa zobenim pahuljicama

Tajna ravnog stomaka je konzumacija hrane koja će vam pomoći da potrošite masti sa stomaka. Najbolja hrana je ona koja sadrži puno vlakana. Za doručak pojedite zobene pahuljice pomiješane sa omiljenim voćem. Zobene pahuljice su odličan izvor vlakana, a voće će jelo učiniti još zdravijim i ukusnijim.

Pazite šta pijete

Nije važno samo ono što jedete, već i šta pijete. Pogrešna pića mogu izazvati nadutost. Pijte vodu, prirodne voćne sokove i čaj. Zaboravite na gazirana pića jer će ona izazvati različite probavne tegobe i smanjiti sposobnost tijela da troši masti, a obiluju i šećerom.

Držite se dalje od ovoga

Postoji hrana koja će vam pomoći da izravnate stomak, kao i ona koja će prouzrokovati nadimanje. Izbjegavajte hranu za koju ste primijetili da vas nadima.

Radite trening za cijelo tijelo

Ako ćete raditi samo trbušnjake, možete zaboraviti na brze rezultate jer njima aktivirate samo jednu mišićnu grupu. Fokusirajte se na mišiće 
cijelog tijela i radite vježbe za cijelo tijelo, kao što su čučnjevi. Osim što će ovakve vježbe učvrstiti cijelo tijelo, one će uštedjeti vaše vrijeme.

Vježbajte sve mišiće

Ako radite samo jedan tip trbušnjaka, neki mišići će ostati uskraćeni. Stomak ćete izravnati ako ćete podstaći rad svih mišića.

Ne zaboravite na donji dio stomaka

Najkritičniji je donji dio stomaka, na kojem se kilogrami prvo nakupljaju. Da biste izravnali donji dio stomaka, dobro čitajte nutritivni sastav proizvoda. Smanjite unos zasićenih masti, rafinisanog šećera i jednostavnih ugljenih hidrata.

Jedite zdrave masti

Nezasićene masne kiseline će podstaći sagorijevanje masti. Njih ćete pronaći u namirnicama kao što su avokado, bademi, maslinovo ulje i pistaće.

Vježbajte jogu

Joga je odlična za istezanje i oblikovanje mišića cijelog tijela. Radite pokrete koji će naprezati i ujedno istezati mišiće stomaka.

Jedite što je više moguće svježe

So, šećer i masna hrana će izazvati nadutost, dok će svježe voće i povrće, i cijele žitarice učiniti upravo suprotno.

Kontrolišite veličine porcija

Bez obzira na to što redovno vježbate, niko neće vidjeti definisane mišiće ako su prekriveni viškom kilograma. Kontrolisane veličine porcija će vam
pomoći da izgubite neželjene kilograme.

Vježbajte sa tegovima

Ako mislite da vam tegovi neće pomoći u definisanju mišića, varate se. Uzmite tegove i sa njima vježbajte što češće. Pravi izazov je raditi vježbe za cijelo tijelo, ali sa tegovima.

Pronađite ravnotežu

Još jedan način da izgradite mišiće stomaka je da svoju vježbu uradite malo težom. Tako, na primjer, sklekove radite na BOSU lopti.

Vježbajte donji dio stomaka

Za donji dio stomaka su najbolje vježbe kao što su makazice. Sve što će uzrokovati naprezanje mišića donjeg dijela stomaka treba postati dio vaše svakodnevne rutine vježbanja.

Ne zaboravite na leđa

Snažna leđa će učiniti da izgledate više i mršavije, a ujedno će pomoći i kod izravnavanja donjeg dijela stomaka.Jedite nemasne proteineNemasni proteini će podstaći sagorijevanje masti i duže vas držati sitim. Jedite ribu, ćuretinu ili piletinu.

Radite sklekove

Sklekovi su odličani za izgradnju i definisanje mišića stomaka. Podstaknuće rad mišića cijelog stomaka, nogu i ruku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.