Borba protiv korupcije bitan dio u pregovorima Crne Gore i EU
Susret Đukanović-Danijelson

Kristijan Danijelson u Podgorici

Borba protiv korupcije bitan dio u pregovorima Crne Gore i EU

Borba protiv korupcije važan je dio u pregovorima između Crne Gore i Evropske unije poručio je generalni direktor Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Kristijan Danijelson, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima, a nakon niza sastanaka, Danijelson je kazao da je zadovoljan sadržinom razgovora. 

"Imao sam jako korisne sastanke. Razgovori su bili fokusirani na pitanje vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pitanje pravosuđa i pitanje temeljnih ljudskih prava. Takođe, bilo je riječi i o reformi državne uprave", naveo je Danijelson, javlja Anadolija.

Direktor Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU naglasio je da što se tiče borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, da su tu jako važne istrage, krivično gonjenje, kao i pravosnažne presude.

"Sve su to stvari koje EU razmatra i to na nižem i višem nivou. Naravno, u tom kontekstu je jako važno da sve ono što crnogorski organi rade, bude visokog kvaliteta“, rekao je Danijelson.

On je pohvalio ulogu Crne Gore na polju regionalne saradnje, ali i ponovio koliko je važna borba protiv korupcije.

"Borba protiv korupcije predstavlja jako bitan dio naših pregovora u poglavljima 23 i 24. Jedan od elemenata u tom kontekstu jeste ispit u praksi“, kazao je evropski zvaničnik.

Na pitanje kakve ocjene će se naći u izvještaju o napretku za Crnu Goru, Danijelson je naveo da je "veoma rano da bilo šta kažem o tome, jer izvještaj će biti dostupan 14.oktobra".

"Ono što je jako važno ne samo za EU, već za širu javnost, za Crnu Goru, jeste da mi kroz taj izvještaj procjenjujemo kako vidimo stanje u Crnoj Gori“, rekao je Danijelson.

Novinare je zanimalo kako EU vidi napade na njih u Crnoj Gori, kao i nerasvijetljeno ubistvo glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića.

"Kada govorimo o slobodi medija, to je jako važan elemenat koji pratimo. To izaziva strah kod nas, ne samo u Crnoj Gori, već u većini zemalja Zapadnog Balkana. Zabrinuti smo zbog toga. Podrazumijeva se da takvo nasilje mora da doživi sankcije nadležnih organa i da krivci moraju biti sprovedeni pravdi“, poručio je Danijelson.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.